Pocetna Društvo Tražimo da se povuče Regionalni plan upravljanja otpadom

Tražimo da se povuče Regionalni plan upravljanja otpadom

213
0
Podelite

Zbog neistinitih činjenica predstavljenih u Regionalnom planu upravljanja otpadom, a koje ne predstavljaju stvarno stanje na deponiji “Duboko”, tražimo od JKP RCUO “Duboko” kao naručioca plana i od rukovodioca projekta prof. dr. Sunčice Vještice da povuku plan iz procedure usvajanja, jer ovakav predstavlja sramotu za profesiju i dovodi u opasnost zdravlja i život ljudi u dva okruga, kaže se u saopštenju Grupe građana Da (Ne) Dišemo Duboko.

U ovom dokumentu, na strani 11 eksplicitno piše: Regionalni plan upravljanja otpadom će biti strateški dokument, koji će prezentovati trenutno stanje i definisati pravac, prioritete, dinamiku i način rešavanja problema upravljanja otpadom u svim gradovima i opštinama, koje ulaze u obuhvat Regionalnog plana (JLS Zlatiborskog okruga: grad Užice, opštine Požega, Bajina Bašta, Arilje, Čajetina i Kosjerić i JLS Moravičkog okruga: grad Čačak i opštine Ivanjica i Lučani), u skladu sa svim pozitivnim nacionalnim i EU zakonodavstvom iz oblasti upravljanja otpadom i iz oblasti zaštite životne sredine.

U ovom planu, nijednom rečenicom se ne uzima u obzir katastrofalno upravljanje deponijom koje je kao ishod imalo prepunjavanje tela deponije, svesno zatrpavanje biotrnova i na kraju požar koji je uništio infrastrukturu, zagadio okolinu i doveo do nekontrolisanog izlivanja procednih voda u Turski potok.

Ovakvo pogrešno predstavljanje činjenica tendenciozno je i opasno.

Dokument koji će po usvajanju postati deo pravnog sistema i po kojem će se praviti planovi realizacije upravljanja otpadom mora da da realnu sliku trenutnog stanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“.

Kao bizaran primer izvrtanja činjenica ukazujemo na foto arhivu predstavljenu od 388. strane dokumenta, pa nadalje. Na strani 388 prikazane su slike napravljene pre 2019. godine i prikazuju deponiju pre popunjavanja Etaže 4, iako je u dokumentu navedeno da su slike uzete u februaru 2024. godine.

Grupa građana Da (Ne) Dišemo Duboko uzeće aktivno učešće na javnoj raspravi o nacrtu plana, studiji opravdanosti i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu koja će se održati 17. septembra u Užicu.