Pocetna GKC Zvanično otvoren Festival fantastike

Zvanično otvoren Festival fantastike

262
0
Podelite

Drugi Festival fantastike „Fantast fest“ i izložba „Fantastični Bob“, poznatog srpskog ilustratora, karikaturiste i grafičkog dizajnera Dobrosava Boba Živkovića otvoreni su na Trgu partizana u Užicu. Festival će trajati do 14. septembra, sadržajniji je i nekoliko dana duže traje nego prvi prošle godine i ponudiće, pre svega mladima, veliki broj zanimljivih programa.

U ime organizatora, Gradskog kulturnog centra i užičke Narodne biblioteke, pozdravljajući publiku i učesnike festivala, Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra je rekao da se Fantast fest organizuje u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine“, ali je on prepoznat i od Ministarstva kulture, tako da je dobio podršku i kroz programe za decu i mlade.

Baralić je podsetio da je Festival fantastike, zapravo počeo 5. septembra radionicama filmske i scenske šminke koje je vodio Miroslav Lakobrija, svetski poznat umetnik, majstor za scenske efekte i maske. Maske koje su nastale na ovim radionicama, publika je mogla da vidi na zvaničnom otvaranjau, a deo su uradili i mladi užički umetnici, srednjoškolci, koji vole umetnost kospleja, a koje je predvodila Mia Aleksić.

U toku jučerašnjeg dana u Narodnoj biblioteci gostovao je Stefan Tićmi i družio se sa mladima na radionici „Susret na rubu razuma“, dok je razgovor sa Dobrosavom Bobom Živkovićem pre otvaranja izložbe, takođe u Narodnoj biblioteci, vodila Ružica Marjanović profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji.

– Fantastično u fantastici je da ne postoji jeftiniji način da otputuješ, odeš u druge svetove, sretneš drugačije ljude i razumeš sebe. Fantastika ima apsolutnu slobodu da ti objasni i protumači, raščlani sve što se događa oko tebe, da karikira dovoljno da možeš da razumeš svet oko sebe, a dovoljno ima mašte da odeš negde, da otputuješ, a da ne moraš da kontaktiraš turističke agencije ili da se gužvaš na aerodromima – navodi Bob Živković ističući da brže ulazi u svet vilenjaka i zmajeva nego kada izlazi iz njega i ulazi u svet u kome gleda „dosadne stvari“. Kaže, kada je osetio da ga svakodnevica opterećuje tragičnim događajima u svetu u kojem živimo, okrenuo se fantastici. „Sada je 99 odsto mog života fantastika“, ističe.

– Ovde ne mogu da nađem ništa iskrenije ni stvarnije od fantastike, tako da bežim kod zmajeva – ističe Živković i smatra da je Užice u vreme održavanja Fantast festa centar sveta, a da njegovi građani nisu svesni toga. Ovaj festival je izuzetna ideja i veoma je važno i što ga grad podržava, jer promoviše ono što je veoma značajno za dečije odrastanje.

Posle zvaničnog otvaranja Festivala, u Gradskom kulturnom centru priređena je žurka pod maskama.

Večeras je u okviru Fantast festa u 20 časova, u Gradskom kulturnom centru „Veče domaćih horor filmova“, a gost je Jovan Ristić, direktor Festivala srpskog filma fantastike.

U ponedeljak, 9. septembra, u 13 časova, u Narodnoj biblioteci radionicu će održati pesnikinja Elizabeta Georgieva sa učenicima osnovnih škola, a u 18,30 časova je promocija romana vršačkog srednjoškolca Luke Jerkovića. Kviz poznavanja fantastičnih svetova biće održan u 20 časova u Gradskom kulturnom centru.