Pocetna Kultura Užice domaćin „Biblioneta“

Užice domaćin „Biblioneta“

238
0
Podelite

Grad Užice i Narodna biblioteka Užice organizatori su, domaćini i pokrovitelji najvažnijeg stručno-naučnog skupa matičnih biblioteka u Srbiji. 18. po redu “Biblionet” otvoren je u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, grada Užica i predstavnika matičnih biblioteka iz cele Srbije, a tema skupa je “Biblioteke i ciljevi održivog razvoja”.

“U godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture, značajan deo projekta “Era kulture” zauzima i Narodna biblioteka Užice, koja je svojim kapacitetama i idejama, još od pisanja same aplikacije i prijave za ovaj važan projekat, pokazala spremnost da svojim delovanjem unapredi poziciju kulturnog delovanja. Veoma važan projekat koji je nedavno završen jeste i pokretanje i početak rada Laboratorije za restauraciju i konzervaciju, koja će dopineti očuvanju starih knjiga i izdanja. Grad Užice je sa ponosom podržao ovaj projekat, svestan njegovoj značaja u tradicionalnom očuvanju i baštinjenju knjiga. Paralelno sa tim, svesni novih tekovina modernog doba, u koraku smo i sa digitalizacijom, čemu je potvrda i današnji skup”, naglasio je Dragoljub Stojadinović član Gradskog veća za društvene delatnosti i projekte.

Prema rečima direktorke Dušice Murić, Narodna biblioteka Užice, sa svojim nasleđem predstavlja najstariju kulturnu ustanovu u Zlatiborskom okrugu i jednu od najstarijih biblioteka na tlu Srbije.

“Bilo da govorimo o društvenoj odgovornosti biblioteka, o ulaganju u obrazovanje, o dugoročnom planiranju zaštite bibliotečke građe i izvora, o izgradnji odnosa sa lokalnom zajednicom i drugim subjektima u oblasti kulture, o standardima održivosti i o specijalizovanim znanjima u okviru prakse, bilo da o tome svemu govorimo iz različitih vidokruga, iz loklane, regionalne ili svetske perspektive, sigurna sam da svi imamo na umu krajnji cilj naših napora, čitaoca.”

Govoreći o značaju knjige i biblioteke, Selimir Radulović upravnik Biblioteke Matice i savetnik ministra kulture, istakao je da knjige obesmrćuju čoveka, i da su upravo knjige ono najbolje u svetu koji škripi i preti da se sruši.

“Biblioteke su ključevi sveta, saglasno tome i ključ naše srpske kuće. U njima saznajemo tajne svega šta je bilo što jeste i šta će biti na zemlji na vodi na nebesima. Razmena knjiga između pojedinih nacija i naroda, razmena je emocija. Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta, svitak pisma odnosno knjiga i svitak stvaranja ondosno svet, delo su božije i kroz vreme i kroz istoriju, naše sećanje i pamćenje, u kontinuitetu se prepliću i ukrštaju, tamo gde se mrse i razmrsuju niti večnosti”, naglasio je Radulović.

U ime Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prisutnima se obratila Marija Greci istakavši da je saradnja sa bibliotekama od ključnog značaja.

“Krajem prošle godine ministarstvo je potpisalo sporazum sa Filološkim univerzitetom, kako bi studenti biblitekarstva obavljali praksu u naučnim institutima i iovacionim centrima i to je samo jedan od koraka ka jačanju naše saradnje sa bibliotekarima i unapređenju njihovog položaja i doprinosa naučnom razvoju. Naš cilj je da kontinuirano radimo na podršci i saradnji sa bibliotekama i bibliotekarima kao ključnim činiocima u očuvanju znanja i informacja. Verujemo da su biblioteke i svi vi koji se zalažete za njihovo unapređenje suštinski deo napretka celokupne zajednice”, naglasila je Greci.

Tradiconalno, u okviru “Biblioneta” Zajednica matičnih biblioteka Srbije uručuje godišnju nagradu , koja nosi ime Đure Daničića i dodeljuje se za celokupan doprinos pojedinaca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja je zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i sekretar Zajednice matičnih biblioteka Srbije dr Dragana Milunović.