Pocetna Arilje Burno na raspravi „požar nije deo plana“

Burno na raspravi „požar nije deo plana“

180
0
Podelite

U Užicu je održana javna rasprava i prezentacija nacrta Regionalnog plana upravljanja otpadom za Užice, Čačak, Ivanjicu, Bajinu Baštu, Lučane, Arilje, Čajetinu, Lučane i Arilje, gradove i opštine koji su osnivači RCU „Duboko“. Posle skoro dva sata burne rasprave koja je prekinuta najmanje reči bilo o regionalnom planu upravljaja otpadom. Raspravom je predsedavao zamenik gradonačelnice Rajko Radosavljević i na početku skupa su predstavljeni nacrti Studije opravdanosti Regionalnog plana upravljanja otpadom i Strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Prof.dr Sunčica Vještica, rukovodilac projekta sa Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ Beograd je rekla da je u hijerarhiji upravljanja otpadom ovakva vrsta dokumenata i javne politike, odnosno izrada planova obaveza. Rekla je da je stigao priličan broj primedbi na plan, ali da je u mogućnosti samo da odgovori na pitanja iz njene nadležnosti uz napomenu da se pitanja uglavnom odnose na deponiju „Duboko“ i požar.

– Situacija na terenu devet lokalnih samouprava je takva da nije uspostavljen sistem upravljanja otpadom. Situacija nije zadovoljavajuća zbog niskog nivoa primarne selekcije u procesu upravljanja otpadom. Na terenu stepen iskorišćenja jedinica primarne selekcije je na niskom nivou. Procenat sekundarnih sirovina u primarnoj selekciji nije veći od 5 odsto – navela je Vještica što je zaista poražavajući podatak za komunalna preduzeća i lokalne samouprave. Analiza komunalnog otpada (sistem dve kante) je pokazala da je oko 40 odsto ambalažnih jednica negde skladišteno i nije na terenu i da je 2-3 odsto napunjenost kanti, te da kao građani nemamo kulturu da vršimo primarnu selekciju, ocenila je ona.

Odbornik užičkog Zeleno-levog fronta, Vladan Sinđić ukazao je na kršenje procedura u vezi javne nabavke za izradu plana izrazivši kritiku obrazloženja da je to na osnovu sporazuma devet opština i gradova osnivača deponije. Zamerio je što u planu nema sanacije deponije posle požara i zašto nije pomenut u planu. Odgovoreno je da je plan upravljanja otpadom i da „meša sanaciju i upravljanje otpadom“. U diskusiji je izneto da RCU „Duboko“ i dalje posluje bez dozvole za rad i da krši zakon. Bilo je reči i o ceni izrade plana od 8,5 miliona dinara.

Dragan Grujičić iz Udruženja „Da ne dišemo Duboko“ pitao je da li je prolećni požar i gašenje deo dužnosti oko izrade plana i da li su oni koji ga izrađuju svesni požara na deponiji i da li su u plan uneli požar i posledice, Vještica je odgovorila da plan ne može da reši požar na deponiji i ponovo potencirala kvalitet otpada koji stiže na deponiju i upitala da li su građani svesni. Branko Nikolić iz „Da ne dišemo Duboko“ smatra da treba izraditi lokalni plan upravljanja otpadom i naći rešenje za deponiju na regionalnom nivou.

Građane, udruženja i predstavniike opozicije tokom diskusije najviše je interesovao problem daljeg deponovanja smeća na „Duboko“ kao jednom od 26 regionalnih centara u Srbiji čime bi se kapacitet deponije povećao na dva miliona kubika sa čim se ne slažu.

Skupu je prisustvovao i narodni poslanik Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu koji upitan „otkud on u Užicu“. Rasprava je prekinuta i bila tokom trajanja na ivici incedenta zbog tvrdnji prof.dr Vještice da plan ne tretira deponiju već upravljanje otpadom, a neposredan povod za prekid rasprave je obraćanje dr Vještice jednoj ženskoj osobi sa „plavušice“ .Užička akcija zahteva hitnu smenu rukovodstva deponije i zamenika gradonačelnika Užica, a GG Sloga novu javnu raspravu.