Pocetna Društvo Da (Ne) dišemo Duboko: Odbornici Skupštine Grada Užica da se izjasne javno...

Da (Ne) dišemo Duboko: Odbornici Skupštine Grada Užica da se izjasne javno u vezi sa nastavkom rada deponije „Duboko“

71
0
Podelite

Tražimo da se na sednici Skupštine grada Užica, zakazanoj za 26. septembar, odbornici javno, svojim imenom i prezimenom izjasne da li su za to da se planovi u vezi sa deponovamnjem otpada u RCUO „Duboko“ nastave, kaže se u saopšenju GG „Da (Ne) dišemo Duboko“.

Na sednici Skupštine grada Užica, kao 11. tačka dnevnog reda, predviđeno je usvajanje izmene plana poslovanja JKP Duboko za 2024. godinu u kom se vidi jasna namera Grada i tog preduzeća da se prijem otpada iz svih opština osnivača nastavi uprkos što deponija nema ni dozvole ni tehnološke uslove za prijem, tretman i odlaganje kao i da se nastavi sa projektom izgradnje nove deponije, pored postojeće, sa namerom da se u sledećih 20 godina deponuje novih 2.000.000.000m3 otpada.

Ovakvo ignorisanje činjeničnog stanja, na deponiji koja to već odavno nije, je opasno i vodi u novu ekološku katastrofu koja preti da ugrozi već ugroženu životnu sredinu, zdravlje i život građana!

Grupa građana Da (NE) Dišemo Duboko traži da nelegalno odlaganje otpada prestane, da i Užice nađe rešenje za odlaganje svog otpada na novu sanitarnu lokaciju, da se svi planovi proširenja obustave i da se pređe na plan zatvaranja i rekultivacije deponije.

Posećamo, da je „Da (NE) Dišemo Duboko“ 1. jula, kada je konstituisana Skupština grada Užuca, predala gradskog vlasti peticiju sa više od 3.000 potpisa Užičana sa zahtevom da se deponija „Duboko“ zatvori. Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je tada za medije izjavila : „Briga o ljudima i o zdravlju naših sugrađana je naša vizija budućnosti i priortet nad prioritetima. Borićemo se za njih, slušaćemo njihove sugestije i uvažavati primedbe“.

Gradska vlast je, pak odlučila da ovu peticiju ignoriše i preko predsednika Skupštine grada Užica poručila da peticija nije po zakonu i ustavu. Možda peticija nije po ustavu, ali je validan i iskren zahtev Užičana da se sa trovanjem grada prestane!

Čuje li sada, nakon skoro tri meseca, svoje sugrađane gradonačelnicA? Sluša li sugestije i zakonske primedbe na koje ukazuju tamo gde državni organi potkazuju? Jesu li su joj i nakon svih predočenih nepravilnosti u radu JKP Duboko, a pre svega zbog brige za sopstveno zdravlje i zdravlje najmilijih, briga o ljudima i dalje prioriteti nad prioritetima?

Pozivamo gradonačelnicu, ujedno i doktorku, da bude dosledna svojim rečima i da se bori za svoje građane i njihovo zdravlje.

Tražimo od odbornika Skupštine Grada Užica da se izjasne javno, svojim imenom i prezimenom, da li su za to da se planovi u vezi sa deponovanja otpada nastave!

Tražimo da ne ignorišu volju građana Užica koji su im dali mandat da u njihovo ime odlučuju. Tražimo da urade svoj posao i počnu da rade u interesu građana Užica, da glasaju prema svojoj savesti, a ne prema stranačkim naređenjima.

Ovo nije glasanje o budžetu ovo je referendum o budućnosti grada!

Slobodno pitajte Užičane, one koji su vas doveli na ove pozicije. Oni su već rekli da neće deponiju koja im stoji nad glavom i radi o glavi, tu na par kilometara od centra grada.

Slobodno još jednom pitajte svoje sugrađane, ako još uvek niste shvatili da i vi u ovom gradu živite.