Pocetna Društvo Obeženo 83 godine od prvog oslobođenja Užica

Obeženo 83 godine od prvog oslobođenja Užica

54
0
Podelite

U organizaciji gradskog odbora SUBNOR-a i grada Užica na Partizanskom groblju Dovarje obeležena je 83. godišnjica prvog oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu i dan kada je 1941. godine u ratom okupiranoj Evropi stvorena jedina slobodna teritorija – Užička republika.

“Danas pokazujemo poštovanje našim hrabrim precima, koji su platili visoku cenu i podneli najveće žrtve u borbi za oslobođenje. Svojim herojskim potezima zadužili su nas da ih se večno sećamo, odajemo počast i generacijama koje dolaze, prenosimo svedočanastva i priče o njihovoj ogromnoj žrtvi za slobodu. Tog 24. septembra 1941. godine, Užice je postalo jedina slobodna teritorija u ratom okupiranoj Evropi, a 67 dana Užičke republike je bio period u kome je naš grad odolevao napadima daleko nadmoćnijeg neprijatelja, sve do velike bitke na Kadinjači. Veliki rodoljubi, među kojima i oni čija imena su ispisana na ovoj spomen ploči, svojim životima branili su svoje porodice i svoj grad i u 67 dana Užičke republike i u svim ostalim bitkama koje su vodili do konačne pobede. Najmanje što možemo je da se poklonimo njihovim senima, hrabrosti i velikoj žrtvi”, istakao je Rajko Radosavljević, zamenik gradonačelnice Užica.

Pored delegacije grada Užica i Gradske opštine Sevojno vence su položile i delegacije SUBNOR-a Srbije, Vojske Srbije, potomaka, udruženja, preduzeća, ustanova, političkih partija.