Pocetna Ekonomija Jesenja zaštita u zasadu maline

Jesenja zaštita u zasadu maline

52
0
Podelite

Pregledom zasada malina, na jednogodišnjim izdancima, koji se ostavljaju za rod za sledeću godinu, uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata), sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium) i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Ove izdanke treba uspraviti i privremeno vezati, kako bi nastavili normalan rast i razvoj i bili pripremljeni za zimsko mirovanje. Takođe bolje je provetravanje, a i izvođenje agrotehničkih mera je olakšano. Sve ove mere utiču na prinos malinjaka u narednoj godini. Neophodno je izvršiti zaštitu zasada u cilju smanjenja prezimljujućih oblika gljivičnih i bakterioznih oboljenja. Za obavljanje tretmana ne čekati opadanje lišća, jer je taj period kod maline produžen. Zaštitu obaviti po suvom i mirnom vremenu, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile istretirane od osnove do vrha.

Preporuka je da se tretman sprovede nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

-Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid), u koncentraciji 0,35% ili
-Everest (a.m. bakar-hidroksid), u koncentraciji 0,4% ili
-Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid), u koncentraciji 0,2%.

Takođe, ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi), ovakve lastare treba orezati, izneti iz zasada i spaliti. Pred sneg pustiti izdanke da padnu.