Pocetna Društvo „Čuvajmo Zlatibor čistim – učestvuj i ti“

„Čuvajmo Zlatibor čistim – učestvuj i ti“

273
0
Podelite

Pod sloganom „Čuvajmo Zlatibor čistim – učestvuj i ti“ održana je akcija čićenja dela trase Gold gondole na Zlatiboru povodom Svetskog dana čistih planina. Zaposleni u ovom javnom preduzeću su, zajedno sa saradnicima iz drugih organizacija i zlatiborskim đacima, uklonili otpad na poslednjoj stanici – Torniku. Ove akcija je bila prilika da se očisti predivan planinski prostor, a ujedno i način da se podigne svest o važnosti zaštite životne sredine.

JP „Gold gondola Zlatibor“, već tradicionalno, na ovaj međunarodni datum organizuje akciju sređivanja trase koja velikim delom zahvata teritoriju Parka prirode Zlatibor. Ekološka inicijativa je okupila zaposlene iz: Parka prirode Zlatibor, KJP „Zlatibor“, JP „Skijališta Srbije“, kao i đake OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina koji su zajedničkim snagama prikupljali otpad i očistili turistički atraktivno planinsko područje.

Očišćene su popularne staze i vidikovci na Torniku čime smo unapredili ne samo ekološku sliku Zlatibora, već i boravišno iskustvo za sve turiste i posetioce. Akcija „Čuvajmo Zlatibor čistim – učestvuj i ti“ je dobar primer da svako od nas može doprineti očuvanju naših planina, a zajednički rad nam pokazuje koliko je važno da se povežemo i zajedno delujemo.

Posetioci gondole su navikli da ih na stanicama uvek očekuje prirodni ambijent u kome mogu da se relaksiraju i povežu sa prirodom, a Gold gondola se trudi da taj prepoznatljivi ambijent održava čistim. Ribničko jezero je planinski biser Zlatibora koji je atraktivan mnogim turistima i putnicima gondole. Svojim izgledom i površinom privlači pažnju i budi želju da mnogi baš tu naprave predah od vožnje i uživaju u pogledu. Zato posebnu pažnju posvećujemo održavanju čistoće na samoj obali i u neposrednoj okolini.

U tom svetlu, ovogodišnja akcija čišćenja ima dvostruku ulogu: da očistimo naše planine i očuvamo njihovu lepotu, tako da i naredne generacije mogu da uživaju u njima, kao i da ukažemo na važnost preventivnih mera – jer planine koje ne zagađujemo ne moramo ni da čistimo.

Planine su od ključnog značaja za život na našoj planeti, jer snabdevaju svet sa oko 60-80 odsto sveže vode, pružaju staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama, i predstavljaju izvor inspiracije i rekreacije za milione ljudi. Zlatibor, kao jedan od najpopularnijih turističkih centara u zemlji, pruža posetiocima savršeno mesto za rekreaciju, odmor i uživanje u svežem planinskom vazduhu. Ova akcija, pored svog ekološkog značaja, ima i ulogu promocije Zlatibora kao destinacije koja se brine o održivom razvoju i očuvanju prirode.

Masovni turizma nosi svoje izazove na koje Gold gondola uspeva da pronađe adekvatne odgovore. Pre svega, promocija zdravih stilova života i jedinstva sa prirodom su postali sinonimi poslovanja zlatiborske gondole koja je inicijator raznih događaja zasnovanih na tim vrednostima. Posebno zadovoljstvo nam je kada vidimo da se na te akcije uvek rado odazivaju osnovci, srednjoškolci, lokalno stanovništvo, saradnici i partneri, ali i sami putnici. Svesni naše uloge i važnosti poruke koju šaljemo javnosti, ove akcije su postale naš način razmišljanja i delovanja.