Pocetna Bajina Bašta Jubilarna Fićijada „Fićom kroz selo“

Jubilarna Fićijada „Fićom kroz selo“

52
0
Podelite

Tradicionalna, peta po redu fićijada „Fićom kroz selo“ održaće se u nedelju, 29. septembra 2024. godine. I ovog puta, skup fićista iz Srbije i regiona biće u jutarnjim satima, od 8,30 do 9,30 časova u „Terzića avliji“ u Zlakusi, a zatim će se krenuti u vožnju dugu 116 km kroz užička, zlatiborska i račanska sela- rekao je za Radio Užice Saša Drndarević, iz Etno parka „Terzića avlija“ koji su jedan od organizatora manifestacije.

Trasa kretanja je od Zlakuse kroz sela Potpeće, Krvavci, Potočanje, zatim preko Košute, Zbojštice, Skržuta, Krive reke, Mačkata i Tripkove, a potom će se nastaviti preko brane Vrutci do manastira Rujan, onda preko Ponikava, Kadinjače i Bajine Bašte. Pored Zlakuse, planirane izložbe popularnih fića biće u zlatiborskom selu Tripkova (uz posetu Radionici za umetničku obradu stakla „Tifani“ ), od 11,15 do 12 časova, zatim u manastiru Rujan, od 12,30 do 11,30 časova i na Trgu Dušana Jerkovića u Bajinoj Bašti, od 14,30 do 16,00 časova.

Na kraju maršute, u Gvozdcu na Drini, biće organizovan svečani ručak, dodela zahvalnica učesnicima za učešće na manifestaciji i podela nagrada koje su svrstane u šest kategorija: za najmlađeg učesnika, najstarijeg učesnika, za učesnika koji je prevalio najveću kilometražu da dođe na fićijadu, za vlasnika najstarijeg modela fiće, za vlasnika najoriginalnije i najopremeljenije „Zastave 750“.

Kako je istakao Drndarević cilj i ove, kao i prethodnih fićijada je da se učesnicima promovišu sela zlatiborskog okruga, putevi kojima turisti u tranzitu ređe prolaze, kao i znamenitosti na tom putu.

Organizatori ovogodišnje fićijade su Etno park „Terzića avlija“, Etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse i Udruženje građana „Moj zavičaj“ iz Željina koje je obezbedilo finansijsku podršku od strane Opštine Čajetina. Ove godine, po prvi put, vlasnici će provozati svoje fiće kroz tri opštine (Grad Užice, Opština Čajetina, Opština Bajna Bašta) te stoga trasa po prvi put, zbog same njene dužine, neće biti kružna kao ranjih godina.

Na ovogodišnjoj jubilarnoj manifestaciji učestvovaće 40 fićista iz Srbije i regiona, a organizatori su istakli da je određeni broj odustao zbog najavljenog lošeg vremena, ali se iskreno nadaju da će svi ljubitelji ovog Zastavinog vozila uživati u još jednoj Fićijadi.