Pocetna Društvo Zaboravljeni čuveni užički arhitekta Miladin Prljević

Zaboravljeni čuveni užički arhitekta Miladin Prljević

95
0
Podelite

Užički arhitekta Miladin Prljević autor je preko 150 stambenih i javnih objekata do Drugog svetskog rata. U Užicu projektovao je Hotel Palas, Blok Ce, objekat Muzičke škole, ali i srušene objekte poput Hotela Zlatibor, zbog izgranje Bloka Zlatibor, njegove Prljevića kuća zbog gradnje Trga partizana, kao i objekat pored nekadašnje kafane Pariz.

U Beogradu uradio je glavni projekat Palate Albanije, stambene objekte na Vračaru, Starom gradu, Kosančićevom vencu, zgradu opštine Kragujevca… O njegovom stvaralaštvu i realizovanim projektima govorio je Mihailo Timotijević, profesor Arhitektonskog fakulteta u penziji u okviru programa iz Riznice grada o znamenitim ličnostima Užice-prestonica kulture Srbije 2024.

Miladin Prljević rođen je 1899.godine u Užicu gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a na Tehničkom fakultetu arhitekturu u Beogradu.

– Jedan je od najznamenitijih jugoslovenskih arhitekata, a većina njegovih najznačajnijih objekata je iz 30-tih godina prošlog veka. Većina beogradskih objekata danas je nepromenjena zbog načina građenja i trajnosti fasada – naveo je Timotijević.

Na nekim od objekata došlo je do promena u Užicu primera radi zbog nadogradnje Bloka Ce, zatim na kući učitelja Mališe Stefanovića koja je građena u periodu 1934-1936 u kojoj je sada Muzička škola, kao i na Hotelu Palas koji je bez prvobitnog jarbola, a sada je deo pretvoren u lokale sa neprikladnom stolarijom.

– Posle Drugog svetskog rata Prljević se više ne bavi modernom arhitekturom, već pod uticajem tadašnje vlasti radi objekte koji su pod uticajem sovjetske škole. Projektuje bolnice, kasarne, stambene objekte, ali potpuno drugačije u odnosu na predratni period – zaključio je Timotijević.

Čuveni arhitekta Miladin Prljević preminuo je 1973. godine u Beogradu.