Pocetna Društvo Da (Ne) dišemo Duboko: JKP „Duboko“ pokušalo „falš“ dokumentima da dobije dozvole

Da (Ne) dišemo Duboko: JKP „Duboko“ pokušalo „falš“ dokumentima da dobije dozvole

42
0
Podelite

Ministarstvo zaštite životne sredine dostavilo je udruženju „Da (NE) Dišemo Duboko“ rešenja o odbijanju zahteva JKP „Duboko“ za izdavanje integralnih dozvola zbog neuredne dokumentacije. Odbijen je zahtev za dozvolu za skladištenje, tretman i odlaganje neopasnog otpada jer JKP nije dostavilo potrebne akte od nadležnog ministarstva, već od Grada Užica, koji nije nadležan. Takođe, odbijen je i zahtev za sakupljanje i transport neopasnog otpada zbog nedostatka važećih dozvola, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je odbacilo zahtev za izdavanje integralne dozvole za skladištenje, tretman i odlaganje neopasnog otpada od 7. aprila 2022. godine jer JKP „Duboko“ nije dostavilo akt o proceni uticaja na životnu sredinu od nadležnog ministarstva, već od Grada Užica, kao ni upotrebnu dozvolu od nadležnog organa, već akt o upotrebi postrojenja koje je, takođe, izdao Grad Užice. Takođe, nisu dostavili ni Uputstvo o kriterijumima i procedurama za prihvatenje ili neprihvatanje otpada na deponiju neopasnog otpada.

Zakon o proceni uticaj na životnu sredinu propisuje da akt o proceni uticaja na životnu sredinu izdaje ministarstvo za poslove zaštite životne sredine za projekte za koje odobrenje za gradnju izdaje republički organ, a Zakon o planiranju i izgradnji propisuje da ministastvo izdaje građevinsku dozvolu za izgradnju regionalnih deponija za područje nastanjeno sa više od 200.000 stanovnika.

Ministarstvo je odbacilo i zahtev za izdavanje integralne dozvole za sakupljanje i transport neopasnog otpada od 24. maja 2022. godine jer JKP „Duboko“ nije dostavio važeću dozvolu za skladištenje, ponovno iskorišćenje i odlaganje otpada, niti je dostavio licencu za obavljanje javnog prevoza tereta u drumskom saobaćaju.
JKP „Duboko“ je dostavilo Izjavu o vršenju transporta otpada isključivo za sopstvene potrebe, a imajući u vidu da je dozvola za skladištenje, tretman i odlaganje otpada istekla, navedena Izjava se ne može prihvatiti jer podnosilac zahteva ne ispunjava uslov za transport otpada za sopstvene potrebe, navodi se u rešenju Ministastva zaštite životne sredine.

Ministarstvo ističe da JKP „Duboko“ više od dve godine posluje bez važećih dozvola i poziva nadležne da zatvore deponiju „Duboko“ i pristupe njenoj sanaciji. Takođe se traži da inspekcije obave svoj posao, a da se ne raspisuju tenderski postupci za nelegalno proširenje deponije, kaže se u saopštenju.