Pocetna Društvo Dan starijih u Domskom odeljenju na Zabučju

Dan starijih u Domskom odeljenju na Zabučju

48
0
Podelite

Međunarodni dan starijih osoba 1.oktobar obeležen je u Domskom odeljenju na Zabučju Centra za socijalni rad Užice. Tim povodom održan je program učenika Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i Ekonomske škole. Kapaciteti ovog doma su popunjeni sa 80 korisnika i za smeštaj postoji lista čekanja.

V.d direktora Slađana Rogić navodi da su predrasude da starost su nužno nemoć, bolest i usamljenost.Na ovaj način pokazujemo da brinemo o našim starima i da ih poštujemo, ne samo danas već i svakoga dana.

– Organizujemo razne aktivnosti kojima se oni mogu baviti prema svojim mogućnostima i potrebama, a obično su to aktivnosti koje nisu mogli da rade tokom svog radno aktivnog dela života, rekla je Rogić.

Sve je više onih koji se javljaju da sarađuju, a jedan od narednih projekata je Udruženja penzionera Užica „Knjiga kao lek“ koji je nastavak projekta Biblioterapija.

Mirjana Stanković, bibliotekar Narodne biblioteke Užice rekla je da kroz projekat Biblioterapija koji je počeo 2021.godine prvo je realizovan online, a od novembra će biti direktno sa korisnicima.

– Biblioterapija je značajan projekat za stare tako da ćemo biti u domu ne samo za ovaj dan, nego tokom cele godine, rekla je Stanković.

Dragica Stevanović, predsednik Udruženja penzionera Užica zahvalila se Gradu Užicu što je prepoznao značaj ovog projekta.

– Uz pomoć bibliotekarki koje su osmislile ovaj projekat i kroz aktivnosti doprenele smo poboljšanju kvaliteta života starih uz terapiju knjigom. Našom posetom i druženjem pokazali smo jedan vid pažnje prema korisnicima doma, istakla je Stevanović.

Aleksandra Brković, psiholog Zdravstvenog centra Užice dodala je da svako životno doba ima svoje izazove.

– Starost koju zovemo treće doba je posebno izazovno, jer se suočavamo sa brojnim gubicima snage, sposobnosti, zdravlja i dragih ljudi. Zato je taj period života jako osetljiv i na nama je da starima zajedno pružimo neophodnu podršku, naglasila je Brković.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku naveo je da starijoj populaciji na različite načine pokušavaju da olakšaju život.

– Svi ćemo doći u te godine i moramo da budemo spremni da sve što možemo pružimo ovim ljudima. U našem mentalitetu i dalje neshvatljivo da osoba ode u Dom za stare. Prednosti doma su druženje, različite aktivnosti koje realizuje uprava domskog odeljenja sa ciljem da uključi svakog korisnika.Stalno se kreiraju i neki novi sadržaji, naveo je Grbić.

Državni dom na Zabučju je jedini ovog tipa u Zlatiborskom okrugu, a zbog popunjenosti neophodno je njegovo proširenje kapaciteta.