Pocetna Društvo Počelo obeležavanje Dana grada Užica

Počelo obeležavanje Dana grada Užica

67
0
Podelite

Grad Užice ove godine obeležava 695 godina od prvog zvaničnog pomena Užica u pisanim dokumentima. Svečana sednica Gradske skupštine, na kojoj će biti dodeljena priznanja grada Užica održaće se 9. oktobra.

“U sredu 2. oktobra u Istorijskom arhivu Užice biće priređena izložba “Američka medicinska misija za Srbiju i srpsku vojsku u vreme Velikog rata”, u četvrtak 3. oktobra Gradskom kulturnom centru biće otvorena Izložba radova učenika Umetničke škole i priređeno Književno veče Muharema Bazdulja. U svečanoj sali Gradske kuće u ponedeljak 7. oktobra planirana je promocija knjige “Kralj Aleksandar prvi Karađorđević 1888-1934”, a istog dana u Narodnom pozorištu Užice igra se predstava “Putujuće pozorište Šopalović”, dok se u Gradskom kulturnom centru Užice održava projekcija filma “Najbolji golman na svetu” autorke Katarine Sinđelić. Narodna biblioteka Užice organizuje promociju knjige “Goli otok ostrvo mraka”, autora Ilije Misailovića u utorak 8. oktobra”, najavio je Dragoljub Stojadinović, član Gradskog veća.

Svečana sednica Gradske skupštine, na kojoj će biti dodeljena priznanja grada Užica održaće se 9. oktobra od 19 časova u Narodnom pozorištu, u okviru kog je biti izveden umetnički performans „Užice grad mladih“. U toku dana od 10,30 održaće je maskenbal za predškolce, od 11 časova plesni program za decu, a u 13 u Narodnom muzeju biće otvorena izložba slika Mihaila Milovanovića „Boje vremena“.

“Osim oficijelnih obraćanja na Svečanoj sednici biće dodeljene nagrade i javna priznanja Užičanima, ali i svim onim ljudima koji su svojim delovanjem dali doprinos u razvoju našeg grada u prethodnim godinama i decenijama. Takođe, želim da istaknem da u godini kulture značajno učešće u svečanoj sednici i neposredno pred početak sednice imaće učenici Umetničke i Muzičke škole iz Užica”, kaže Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica koji voditi Svečanu sednicu.

“U Gradskoj galeriji Užice u četvrtak, 10. oktobra biće otvorena izložba Ere Milivojevića “Život jeste umetnost”, a na poklon od Udruženja Užičana u Beogradu u GKC-u biće priređeno Veče sećanja na Žarka Petrovića. U petak 11. oktobra u Jokanovića kući, Narodni muzej Užice predstaviće izložbu “Vizionar i lučonoša prota Milan Đurić”, dok će u Gradskom kulturnom centru biti održan program “Erske smijalice”. Srpsko viteško društvo i ove godine organizuje manifestaciju “Viteški dan” na tvrđavi Stari grad u subotu 12. oktobra, a istog dana u Svečanoj sali Gradske kuće i predavanje “Nemanjići i pravoslavno predanje o ratu i ratovanju”. Godišnji koncert užičkih rok bendova Volt Pop i Hadži prodane duše održava se takođe u subotu 12. oktobra sa početkom u 21 čas u Gradskom kulturnom centru”.

Tradicionalno u okviru programa obeležavanja dana grada, biće održane manifestacije “Trka za srećnije detinjstvo”, “Daj pedalu raku”, “Užički dani lekara”, “Trofej Užica” i Sajam usluga socijalne zaštite. U utorak 8. oktobra biće otvoren poligon za edukaciju dece u saobraćaju u dvorištu Crvenog krsta, a u četvrtak 10. oktobra otvara se novi seoski vrtić u Kremnima.

Svaka beba koja bude rođena na Dan grada, 9. oktobra dobiće po zlatnik.