Pocetna Društvo Obeležavanje Meseca borbe protiv raka dojke u Užicu

Obeležavanje Meseca borbe protiv raka dojke u Užicu

45
0
Podelite

Povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ i grad Užice, tradicionalno po deseti put, organizuju događaj „Daj pedalu raku“ u subotu, 5. oktobra, u 11 časova, ispred restorana „Plaža“ na plaži. Ova manifestacija se održava u saradnji sa Ženskim centrom Milica i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva omladine i sporta RS, uz podršku Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Program uključuje rekreaciju, šetnju i vožnju do Velikog parka, a na kraju događaja biće pušteni pink baloni u znak sećanja na sve žene koje se nisu uspele izboriti sa ovom bolešću. Ovaj skup je nastavak ranijih aktivnosti i deo je Memoranduma o saradnji koji je Grad potpisao sa organizatorima pre šest godina. Događaj je takođe uvršten u kalendar proslave Dana grada Užica za 2024. godinu.

Srbija godišnje beleži 4.600 obolelih i 1.600 umrlih od raka dojke, što je zabrinjavajuće, s obzirom na to da je rak dojke izlečiv u preko 90% slučajeva ako se otkrije na vreme. Iako 1.600 žena godišnje umre od ove bolesti, važno je napomenuti da 3.000 žena preživi zahvaljujući ranom otkrivanju i odgovarajućem lečenju.

Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, kao i promovisati zdrave stilove života, uključujući umerenu težinu, rekreaciju i biciklizam. Ove aktivnosti su posebno važne za žene koje su operisane od karcinoma dojke i koje se suočavaju s ograničenjima u fizičkoj aktivnosti.

Pozivamo sve da se pridruže ovom događaju u što većem broju, zajedno sa porodicom, prijateljima i kolegama, kako bismo solidarnom šetnjom i vožnjom poslali poruku podrške svim pacijentkinjama koje prolaze kroz ovu tešku borbu.

Tokom oktobra, na LED ekranu na Trgu partizana, biće emitovane motivacione poruke o neophodnosti redovnih kontrolnih pregleda i samopregleda, ilustrovane kratkim filmom.

Svi smo pozvani da budemo deo ove važne misije!