Pocetna Politika Srbija centar – Srce: Birački spisak – drugi put

Srbija centar – Srce: Birački spisak – drugi put

46
0
Podelite

Početkom jula ukazali smo na nedoslednosti u biračkom spisku, gde postoji razlika od 2075 birača između „zaključavanja“ biračkog spiska pred republičke izbore u decembru 2023. godine i onih na lokalnom nivou u junu 2024. Na osnovu podataka o broju punoletnih građana sa prebivalištem na teritoriji grada Užica, trebalo je da se vrati 1772 birača, ali je umesto smanjenja, birački spisak uvećan za 303, kaže su saopštenju Gradskog odbora stranke „Srce“ Užice.

Nadležna Gradska uprava je dostavila podatke o broju umrlih i mladih ljudi koji su stekli pravo glasa. Nažalost, imamo za 190 veći broj umrlih od onih koji su postali punoletni. Sada govorimo o razlici od 2265 birača u biračkom spisku.

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu ni nakon četiri meseca nije dostavilo informaciju o broju raseljenih Užičana vraćenih u svoje prethodne izborne jedinice. Informacija GIK-a na portalu „OzonPress“ iz 30.05.2024. godine navodi 660 raseljenih, dok Policijska uprava Užice tvrdi da je 1772 punoletnih lica prijavilo prebivalište.

Kome verovati? Da li će neko reagovati po službenoj dužnosti? Očigledno je da vlast ne želi da diskredituje postojeće stanje u biračkom spisku do narednih redovnih ili vanrednih izbora, ili eventualnog referenduma.

Gradski odbor stranke „SRBIJA CENTAR“ Užice