Pocetna Čajetina Manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana po jedanaesti put

Manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana po jedanaesti put

32
0
Podelite

Tradicionalna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ povodom 200. godišnjice rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića održana je u subotu, 5. oktobra na Zlatiboru.

Svečano otvaranje započelo je paljenjem vatre na Šumatnom brdu. Ovogodišnju vatru zapalio je istaknuti pisac i reditelj Siniša Kovačević, dobitnik Povelje „Pesničkih vatri“. U svom obraćanju, Kovačević je istakao značaj dela i lika Branka Radičevića, podstičući prisutne na razmišljanje o njegovom bogatom stvaralaštvu.

Nakon otvaranja, program se nastavio u Kulturnom centru Zlatibor. Dramski umetnik Branislav Tomašević izveo je delo „Đački rastanak“, a pridružila mu se i istaknuta glumica Ljiljana Blagojević sa delom „Kad mlidijah umreti“. Događaju je prisustvovao i dobitnik ovogodišnje Povelje, koji je govorio o Radičeviću, a o Kovačevićevom stvaralaštvu govorila je dr. Jovana Jovanović iz Instituta za srpski jezik SANU.

Povelju je dobitniku uručio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, naglašavajući njegov doprinos srpskoj književnosti i umetnosti. Na kraju manifestacije, književnica Slavica Marić pozdravila je sve prisutne pesmom o Zlatiboru.

Kao uvertira za manifestaciju, u petak je u dvorani Kulturnog centra prikazan igrani film „Sinovci“ Siniše Kovačevića.

Manifestaciju su organizovali Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“.