Pocetna Društvo Užice od Dubrovačkih spisa do Dana grada

Užice od Dubrovačkih spisa do Dana grada

47
0
Podelite

Dan grada Užica obeležava se 9. okotobra, datum kada je pre sedam vekova ime grada spomenuto. Program obeležavanja počeo je kraje septembra, a danas u 10:30 maskenbalom i defileom predškolaca, a u 11 časova na Gradskom trgu je zabavni program za decu. Svečana sednica Skupštine grada zakazana je za 19 časova u Narodnom pozorištu, gde će biti dodeljene nagrade i priznanja grada. Nakon toga, biće izveden umetnički program „Užice – grad mladih“.

Užice, grad bogate istorije, prvi put se pominje u Dubrovačkim spisima u dokumentu iz 1329. godine. Ovaj faksimil, koji je 1912. godine stigao iz Dubrovačkog arhiva, predstavlja priznanicu za dug koja potvrđuje trajnost imena grada i svedoči o trgovinskim i društvenim vezama između Dubrovnika i Užica još od 14. veka.

U dokumentu se spominje „Mila, žena Sklavka iz Užica“, a priznanje je napisano na latinskom jeziku goticom koja se koristila u to vreme. U priznanici se navodi da je Mila dala zajam Radoslavi Biserki, zadržavajući pravo nad kućom sve do sledećeg Uskrsa. Ovaj važan dokument, čiji je sadržaj zabeležen 9. oktobra, predstavlja ključni trenutak u istoriji grada.

Tokom 14. veka, Užice je bio mali, ali strateški važan grad, smešten na putevima ka primorju, sa moćnom tvrđavom koju su kontrolisali vlastelini Vojnovići. Danas, 9. oktobar se slavi kao Dan grada, a sećanje na Milu i Sklavka oživljava kroz lokalnu tradiciju.