Pocetna Društvo Zlatibor – lider domaćeg turizma u 2024. godini

Zlatibor – lider domaćeg turizma u 2024. godini

48
0
Podelite

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor se ističe kao najposećenija destinacija među domaćim turistima u prvih osam meseci 2024. godine. Sa ostvarenih 644.546 noćenja, Zlatibor beleži porast od 11% u odnosu na isti period prošle godine. Pored Zlatibora, popularne destinacije domaćih turista uključuju Kopaonik, Vrnjačku Banju, Sokobanju i Beograd, ali Zlatibor ostaje neprikosnoveni lider u domaćem turizmu Srbije.

Kada govorimo o stranim turistima, Beograd nastavlja da bude najposećeniji grad, sa povećanjem broja noćenja stranih posetilaca za 10% u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, Zlatibor je postigao izvanredan uspeh sa stranim gostima, beležeći rast broja noćenja od čak 35%. Ovaj trend ukazuje na sve veću prepoznatljivost Zlatibora na međunarodnom turističkom tržištu. Turisti iz Bosne i Hercegovine su najzastupljeniji, sa 54.964 noćenja, dok su se u vrhu nalazili i gosti iz Crne Gore, Makedonije, Rusije, Kine i Malte.

Turistička organizacija Zlatibor nastavlja sa intenzivnim promotivnim aktivnostima, razvojem novih turističkih proizvoda i sadržaja kako bi zadržala pozitivan trend i unapredila svoju ponudu u skladu sa potrebama posetilaca. U okviru svojih aktivnosti, Zlatibor će se tokom oktobra predstaviti makedonskoj publici na promotivnom događaju u Skoplju, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije.