Pocetna Društvo Obeležena 90. godišnjica ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića na Beloj Zemlji

Obeležena 90. godišnjica ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića na Beloj Zemlji

62
0
Podelite

U naselju Popova voda na Beloj Zemlji, danas je obeležena 90. godišnjica od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića. Na spomen-česmi posvećenoj njemu i borcima stradalima u ratovima 1912-1918. godine, sveštenici užičke crkve služili su parastos, dok su prisutne delegacije položile vence i cveće.

Zamenik gradonačelnice Užica, Rajko Radosavljević, naglasio je značaj današnjeg obeležavanja, povezujući ga sa Danom grada Užica i 695 godina njegovog postojanja. „Odašiljemo počast onima koji nisu s nama, a zaslužni su za slobodu koju uživamo. Njihova imena su zajedno sa imenom kralja Aleksandra na ovoj česmi“, rekao je Radosavljević.

On je istakao hrabrost kralja Aleksandra, koja ga je vodila kroz ključne bitke od 1912. do 1918. godine, i naglasio potrebu da budemo odani ideji mira i stabilnosti. „Na nama je da generacijama prenosimo sećanje na naše junake, jer njihova žrtva zaslužuje večno pamćenje i poštovanje“, dodao je.

Vesna Lučić, predsednica Gradskog odbora potomaka ratnika 1804-1918. „Major Kosta Todorović“, podsetila je na značaj dinastija Obrenovića i Karađorđevića u borbi za slobodu Srbije. „90 godina čekamo da obeležimo smrt kralja Aleksandra, prvih žrtava fašizma u Evropi“, izjavila je Lučić.

Osim delegacije grada Užica, vence su položile i delegacije Gradske opštine Sevojno, Gradskog odbora potomaka ratnika, Herojske 549. motorizovane brigade, kao i drugih udruženja boraca.

Kralj Aleksandar I Karađorđević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju, zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom, tokom posete Francuskoj, gde je putovao kako bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Nemačke.