Pocetna Društvo Povelje Prvoj osnovnoj školi, “Putevima” i Crkvi Svetog Georgija

Povelje Prvoj osnovnoj školi, “Putevima” i Crkvi Svetog Georgija

56
0
Podelite

Povodom Dana grada Užica – 9. oktobra dodeljene su nagrade za doprinos razvoju Užica i izuzetne rezultate u radu istaknutim pojedincima, institucijama, privrednim subjektima i udruženjima građana.

Povelje grada koje se dodeljuju za doprinose ukupnom razvoju Užica, dobili su; Prva osnovna škola kralja Petra Drugog koja postoji 195 godina i koja je u skoro dva veka postojanja prešla put od temelja srpskog obrazovanja do savremene srpske škole. Zatim AD “Putevi” za doprinos razvoju lokalne samouprave kroz realizaciju infrastrukturnih projekata kao i Crkva Svetog Georgija koja proslavlja jubilej 180 godina postojanja na putu Hristovom.

Za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu, plaketom grada nagrađeni su; Sportski savez Užice, Atletski klub osoba sa invaliditetom “Pora” čiji su Nebojša Đurić i Miloš Zarić osvojili srebro na Paraolimpijskim igrama u Parizu, Marko Sekulić kondicioni trener košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebro na Olimpijadi, Preduzeće TV5 koje postoji 30 godina, Udruženje gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga, Slobodanka Cvijović Sarvan, professor defektolog, Božidar M. Nešković, neumorni sportski radnik, Umetnička škola Užice, Darko Vukojičić, “Prehrana” doo za humanitarni rad, Muzička škola „Vojislav Lale Stefanović.

Nagrade grada za izuzetne rezultate u radu dodeljene su dr Bojanu Maričiću, interventnom kardiologu. Vuku Šiljkoviću, đak generacije Užičke gimnazije i vrstan matematičar i poznavalac hemije, Uroš Burlić, sada student Medicinskog fakulteta u Beogradu sa najboljim rezultatom na prijemnom I nekadašnji đak Užičke gimnazije sa brojnim nagradama sa državnih takmičenja, Vladimir Kurćubić, reditelj, Nikola Radosavljević, umetnik, Radovan Pavlović, “Učiteljak”, Dragica Dimitrijević, poljoprivrednik sa izuzetnim rezultatima u povrtarstvu.

Dobitnicima su priznanja uručena na svečanoj sednici grada Užica koja je održana i u godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture. Pozdravljajući prisutne na 695 rođendan Užica predsednik Gradske skupštine Branislav Mitrović rekao je da su “najlepše stranice istorije našeg gradaa pisali hrabri ljudi, vizionari na temeljima tradicije i da smo zbog toga dužni da čuvamo sećanje na pretke i gajima poštovanje prema savremenicima koji doprinose afirmaciji Užica i da budemo odgovorni prema potomcima”. Pored brojnih gostiju iz Republike i regiona, svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljovićć, predstavnici ambasada Tunisa, Kazahstana, Rusije i gradova pobratima Ljutomera (Slovenija) i Verije (Grčka), zatim iz Republike Srpske i Crne Gore i sa KiM iz opštine Kosovska Kamenica.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je u obraćanju da Užice ima budućnost samo ako se u njemu život obnavlja.

– Pristupili smo rekonstrukciji škola i vrtića, izgradnji novog vrtića na Carini, otvaranju vrtića u seoskim sredinama, izgradnji sportskih terena i dečijih igrališta za najmlađe kao i najsavremenijeg trening centra za dualno obrazovanje koji će biti u funkciji mladih i njihovih potreba, ali i u funkciji privrede. Grad u skladu sa mogućnostima izdvaja sredstva za novorođenu decu učenike i studente onima na kojima svet ostaje mi smo odustali od ideje da Užice dobije nove fakultete, jer želimo da mladi ostaju i vraćaju se u svoj grad koji samo uz njihovu podršku može biti večan – navela je gradonačelnica Užica i dodala “svaki stanovnik Užica treba da bude aktivan učesnik u kreiranju budućnosti grada koji će za njih uvek biti centar sveta i tačka u koju će se uvek sa radošću vraćati ma gde odlazili i živeli”.

U ime nagrađenih reči zahvalnosti uputila je direktorka Prve osnovne škole kralja Petra Drugog” Nina Vukić koja je rekla da su ovim priznanjima posvećenost i rad primećeni i vrednovani.

– Svako priznanje sa sobom nosi i odgovornost i priznanja su podstrek da doprinosimo razvoju našeg društva, rekla je direktorka Vukić i dodala da su generacije prosvetnih radnika utkale sebe u ovu školu kako bi učenicima pružile adekvatno vaspitanje i obrazovanje i da je priznanje školi priznanje tradiciji školstva našega grada.

U kulturno-umetničkom delu nastupili su glumci Narodnog pozorišta koji su “ispričali” užičke priče o dobrotvoru Iliji Narandžiću, Crkvi Svetog Georgija i oskarovcu Stivu Tešiću uz muziku beogradskog tria “Dinamika”. U holu užičkog teatra goste su dočekali učenici Umetničke i Muzičke škole.