Pocetna Hronika Ponoš (SRCE): Radili su narodu iza leđa

Ponoš (SRCE): Radili su narodu iza leđa

90
0
Podelite

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) i narodni poslanik Zdravko Ponoš kaže da je opozicija u Narodnoj skupštini ogolila prirodu vlasti u Srbiji i pokazala šta je vlast pokušala da uradi narodu „iza leđa“.

– Najpre su radili na projektu „Jadar“ godinama i onda ga zvanično obustavili, a koliko vidimo to se u stvari suštinski nije desilo. Kada su dobili izbore na prevari vratili su se realizaciji tog projekta i to je bilo dosta jasno u Skupštini – navodi Ponoš koji je u Užicu učestvovao u radu Gradskog odbora stranke. Po njemu druga važna stvar koja se desila tokom protekle sednice republičkog parlamenta na kojoj je opozicija tražila zabranu rudarenja litijuma jeste da je opozicija iskoristila priliku da pokaže neku vrstu jedinstva posle svega što se dešavalo na junskim izborima.

– Treća stvar koja se pokazala u Skupštini i sasvim ogolila prirodu vlasti i sistem vrednosti jeste ponašanje kakvo su sebi dozvolilii predsednica parlamenta gospođa Brnabić, ministarka Đedović i neki poslanici većine u parlamentu koji je potpuno skandalozan, ali to se njima ništa nije omaklo niti slučajno. Oni su samo demonstrirali šta je ova vlast nameravala da uradi od srpskog parlamenta. Oni parlament obesmišljavaju pretvarajući ga u blato i rijaliti na isti način na koji je to urađeno sa Vladom Srbije koja ni o čemu ne odlučuje. A zbog čega sve to tako rade? Pa, da bi predsednik Aleksandar Vučić bio veći i jedini centar odlučivanja u ovoj zemlji koji ne može više da poraste, ali može da unizi sve ispod sebe. Bio je to proces unižavanja Skupštine Srbije – ocenjuje Ponoš proteklu sednicu i poručuje da borba nije završena.

– Nastaviće se na razne druge načine i u medijima i na ulici ako treba i u međunarodnim kontaktima. Važno je da se to ogoli i u medijima van ove zemlje i u političkoj javnosti i u Nemačkoj i u Briselu, već ima komešanja jer se vidi da je na snazi pokušaj da se od Srbije napravi rudarska kolonija i da Vučić Srbiju vodi u „baterijske“, a ne „evropske“ integracije – smatra predsednik stranke Srbija centar. Pri tom dodaje da je u u Skupštini „na čekanju“ jedna veoma važna tema koju je opozicija pokrenula, a to su razgovori o Kosovu koju je „vlast izbegla da stavi na dnevni red i da je jasno zbog čega“.

– Na temi litijuma mogu o nekim stvarima eventualno da se pravdaju, ali da temi Kosova ne mogu da se pravdaju i situacija im je neobranjiva. Opozicija je opet postigla zavidan stepen jedinstva da skupimo dovoljno potpisa i da tražimo zasedanje. Predložili smo zakon koji bi obavezao izvršnu vlast da u redovnim intervalima odnosno svaka tri meseca izveštava Skupštinu šta je uradila po pitanju Kosova i šta namerava da radi i to je i prirodno imajući u vidu da godinama ova Skupština i ova vlast nisu radile. Pre svega izvršne vlast nije izveštavala odnosno obmanjiva je, a u isto vreme u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštava se svakih šest meseci. U Skupštini Srbije nikad, a u Savetu bezbednosti o stanju na Kosovu svakih šest meseci – dodaje Ponoš.

Goran Radosavljević, predsednik užičkog odbora stranke Srbija centar ocenjujući domete političkog delovanja u Užicu podseća da su postali parlamentarna stranka na prošlim izborima i da sa te pozicije učestvuju u političkom životu uz podatak da su osnovani pre godinu dana. Kaže da je užička vlast napravila milion problema i nije ih rešavala, te da smo došli do zida. – Veliki problem tiče se preduzeća i deponije „Duboko“ i apotekarske ustanove. Imamo sve vreme problem sa sa kadriranjem Srpske napredne stranke, jer generalno mislim da ti kadrovi koji nisu kredibilni da vode javna preduzeća i obavljaju neke bitne funkcije u gradu, te da oni ne doprinose razvoju Užica – navodi odbornik Radosavljević. Takođe ističe i izrazito velike probleme sa biračkim spiskom u izbornim jedinicama Užice i Sevojno.

– Najverovatnije ćemo predložiti dopunu dnevnog reda za narednu sednicu Skupštine i tražićemo da nam se da nam se taj birački spisak objasni, odnosno kako se izgubilo 2265 ljudi na njemu – dodaje Radosavljević koji obećava i dalje puno angažovanje odbornika ove stranke u radu užičke Skupštine.