Pocetna Društvo Putevima slavnih predaka -185 godina Užičke gimnazije

Putevima slavnih predaka -185 godina Užičke gimnazije

76
0
Podelite

Svečanom sednicom i akademijom „Putevima slavnih predaka“ Užička gimnazija obeležila je jubilej185 godina postojanja. Za sve ove godine obrazovala je brojne naučnike, lekare, inženjere, umetnike, sportiste i druge uspešne pojedince u različitim oblastima.

– Ljubomir Stojanović, Dimitrije Tucović, Milutin Uskoković,Ljubomir Simović… samo su neki od znamenitih Užičana čija su imena nekada bila u gimnazijskim dnevnicima, a danas su duboko utisnuta u istoriju, kulturu i tradiciju grada koji slavi 695 godina svog postojanja. Svaka od 185 godina koliko slavi Užička gimnazija obeležena je sjajnim generacijama i značajnim uspesima i rezultatima, a sa druge strane ljudima koji su dali ogroman doprinos i ostavili snažan pečat u razvoju našeg Užica – istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji.

Ona je dodala su svi okupljeni ponosni na njihova dela uz koja su odrastale i sazrevale brojne generacije bilo da je reč o dostignućima u oblasti društvenih ili prirodnih nauka, ili jednostavno društveno – odgovornom odnosu prema zajednici.

– Jednako ponosni smo i na mlade generacije čiji se uspesi danas mere brojnim nagradama i priznanjima na domaćim i među narodnim takmičenjima. Već nekoliko godina zaredom i najboljim plasmanom pri upisu na fakultete. Zato želim da im poručim da smo tu da u skladu sa mogućnostima budemo podrška u realizaciji nastavnih i vannastavnih aktivnosti, infrastrukturnom opremanju i nabavci neophodne opreme. Kao i do sada verujemo u njihova znanja i mogućnosti zbog čega ogromna sredstva ulažemo u rekonstrukciju škola i njihovo opremanje. Istovremeno podržavamo i uspehe učenika, njihova putovanja na takmičenje i usavršavanja i jedan smo od retkih gradova koji taj trud i talenat nagrađuje 10-to mesečnim stipendijama, tako da nastavljamo u tom smeru – naglasila je gradonačelnica čestitajući jubilej učenicima i nastavnicima.

Direktorka Užičke gimnazije Biljana Grujičić zahvalila se svima koji su u ovoj godini obeležavanja 185. gogodišnjice podržavali rad Užičke gimnazije.

– Jedna smo od najstarijih prosvetnih institucija koja sa ponosom nastavlja tradiciju svojih slavnih predaka, koji su u njoj učili, predavali kao što ste čuli od Dobrosava Ružića preko Ljube Stojanovića, Mage Magazinović, Milenka Misailovića, Miladina Prljevića, Živote Vranića, do pesnika Milosava Tešića, Svetislava Basare, Radomira Andrića, pa do savremenika Vladimira Popovića, Aleksandra Dogandžića, Ivana Bosiljčića, Radovana Vučkovića i sve što idete dalje ulazite u veću opasnost da nekoga zaboravite – istakla je Grujičić.

U Užičkoj gimnaziji svake godine se prilikom upisa traži mesto više što pokazuje kvalitet predavanja i znanja sa kojima učenici odlaze na željene fakultete.

– Ovo je vrlo odgovoran i izazovan poziv ali svakako i veoma častan. Najveće bogatstvo koje imamo u školi je način na koji se razmišlja, mladi ljudi koji nas teraju da idemo napred i ova ustanova koja nam omogućava da naše ideje budu realizovane. Želela bih da tako i ostane – zaključila je direktorka Grujičić.

Učenici dramske sekcije su u okviru programa ispričali priče o Magi Magazinović, Milenku Misailoviću i Milosavu Tešiću uz isečak iz Lajanja na zvezvde Milovana Vitezovića. Sve u saradnji sa profesorkama Hadži Bojanom Jovanović koja je zaslužna za scenario i režiju i Irinom Gudurić.

U program obeležavanja ovog velikog jubileja učestvovao je i Hor “Zlatiborska vila”.