Pocetna Kultura Očuvanje tradicije kroz muziku i pesmu

Očuvanje tradicije kroz muziku i pesmu

40
0
Podelite
Foto: Božidar Živanović

U organizaciji Udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu“, Sportsko-kulturnog centra Požega i PSUSS „Sveta Srbija“ u subotu, 19. oktobra održana je manifestacija „Guslofilija“. Ova duhovno-tradicionalna večer simbolizovala je ljubav prema guslama i očuvanju srpske kulture.

Foto: Božidar Živanović

Gusle su u poslednje vreme sve prisutnije u razgovorima o značaju srpske tradicije, a njihova uloga kao neodvojivog dela identiteta postaje sve jasnija. Kroz scenske nastupe, izvođači imaju zadatak da pesmom ispričaju priče koje duboko pogađaju publiku, izazivajući jake emocije. Rastući broj mladih guslara svedoči o obnovljenom interesovanju za ovu tradiciju.

Foto: Božidar Živanović

Manifestacija je bila posvećena Milošu Obrenoviću, značajnom vladaru iz požeškog kraja. U programu su učestvovali talentovani guslari, među kojima su Stefan Tomonjić, Lazar Vitomir, Milutin Đuričić, Darko Lečić i Dimitris Katsakioris, kao i etnopojci Rosa Džudović iz Crne Gore i Sara Blagojević iz Požege. Pevačke grupe „Bele rade“ iz Ivanjice i „Rade Jamina“ iz Višegrada, kao i Etno-sekcija Požega, doprineli su raznovrsnom programu.

Foto: Božidar Živanović

Društvo je obogatila recitacija Andre Zebe, dobitnice nagrade na likovnom konkursu, kao i učenika OŠ „Emilija Ostojić“ iz Gornje Dobrinje. Projekat „Stopama naših predaka“ je dodatno osvetlio značaj tradicije i kulture kroz rad s talentovanom decom.

Foto: Božidar Živanović

Na kraju manifestacije, svi učesnici su zajednički pozdravili publiku pesmom, najavljujući sledeći susret u februaru, uoči hramovne slave Sveta Tri Jerarha. „Guslofilija“ je još jednom pokazala koliko je važno očuvati našu tradiciju i kulturu kroz muziku i zajedništvo.

Podelite
Prethodni članakTribina „Učimo svi zajedno“