Pocetna Bajina Bašta EPS spreman za zimu

EPS spreman za zimu

43
0
Podelite

Elektroprivreda Srbije (EPS) najavila je da je elektroenergetski sistem spreman za predstojeću zimsku sezonu, uz nastavak obnove hidroelektrana. U Srbiji, obnovljivi izvori trenutno čine 38% ukupne proizvodnje struje, pri čemu hidroelektrane EPS-a učestvuju sa oko 30%.

Jedna od najznačajnijih hidroelektrana u sistemu je reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta“, koja od 1982. godine igra ključnu ulogu u stabilnosti elektroenergetskog sistema. Dušan Trišić, direktor proizvodnje energije u Drinsko-limskim elektranama, ističe da ova hidroelektrana može raditi u dva režima: pumpnom i turbinskom.

U pumpnom režimu, višak energije iz sistema koristi se za pumpanje vode iz donje u gornju akumulaciju na planini Tara. Tokom vršnih opterećenja, ta akumulirana voda se koristi za proizvodnju električne energije. Ova fleksibilnost omogućava optimalno korišćenje energije iz različitih izvora, uključujući obnovljive kao što su solarna i vetroenergija.

Trenutno se u „Bajinoj Bašti“ vrši revitalizacija jednog od agregata, što će produžiti radni vek hidroelektrane za dodatnih 20-25 godina. Ova ulaganja u obnovu infrastrukture ne samo da će poboljšati efikasnost, već i doprinijeti smanjenju emisija i povećanju udela obnovljivih izvora u srpskoj elektroenergetskoj mreži.