Pocetna Društvo Donacija “Liciderskog srca deci” u užičkoj bolnici

Donacija “Liciderskog srca deci” u užičkoj bolnici

88
0
Podelite

Predstavnici Udruženja “Era” donirali su odeljenju dečje hirurgije Opšte bolnice Užice opremu za zabavu deci koja su na bolničkom lečenju i to Sony PlayStation sa džojsticima i televizor. Sredstva za donaciju prikupljena su u okviru humanitarne akcije “Licidersko srce deci” tokom trajanja Međunarodnog dečjeg festivala folklora. Na odeljenju dečje hirurgije užičke bolnice trenutno je na lečenju 16 dece.

Potpredsednica Udruženja “Era” Ivana Cvetković navela da Međunarodni dečji festival folklora postoji već 16 godina i izuzetno su ponosni što sadrži i humanitarni rad.

– U to su direktno uključeni ne samo igrači, publika iz našeg grada već i deca iz svih krajeva sveta koje dođu na festival. Kupovinom liciderskih srca tokom festivala doniraju u humanitarne svrhe, a mi se potrudimo da donesemo najbolju odluku kome ćemo ta sredstva na kraju donirati. Kao mnogo puta do sada to je užička bolnica odnosno Zdravstveni centar Užice za odeljenje dečje hirurgije. Izbor je bio na deci i zaposlenima kada je u pitanju Sony play station i televizor. To je malo neobično, ali oni koji rade ovde sa decom i koji ih leče znaju tačno šta je potrebno u tim danima kada im je izuzetno teško. Ovo je jedan način da mi doprinesemo, ali sa druge strane najvažnije da smo na ovaj način malo podstakli i druge da se ovakvim radom bave i da daju svoj doprinos – istakla je Cvetković.

V.d direktora Zdravstvenog centra Užice dr Aleksandar Lazić zahvalio se na donaciji koja je za decu užičke bolnice, ali i na velikom trudu u okviru ove manifestacije koja obeležava naš grad.

– Godina ima mališane u svom fokusu, a mi smo ponosni na udruženje i u ime svih pacijenata mališana zahvaljujemo se humanim ljudima. Ovo je po želji dece koja su birala sebi ono što bi želela da imaju u ovim trenucima oporavka. To je ovom prilikom Sony play station, jer kao da je kućna atmosfera, koliko je to moguće u ovim njihovim bolničkim danima – istakao je dr Lazić.

Koliko današnjoj deci znači da imaju igrice u danima dok borave u bolnici objašnjava načelnik dečje hirurgije dr Vojislav Stanković navodeći da je ideja slučajno potekla od jedne konzole na odeljenju.

– Ispostavilo se da su sva deca bila zainteresovana da igraju, a onda su davali svi komentare kako bi bilo lepo da im ovako stalno dan bude zanimljiv. Tako smo preko akcije “Liciderskog srca deci” obezbedili da igre budu kreativne, bez nekog nasilja ili nečega što ne bi bilo primereno odeljenju. Izabrali smo da može što veći broj dece da igra, tako da pored donacije same konzole dobili smo i dodatni broj džojstika – istakao je dr Stanković.

– To ih stimuliše da se malo pokrenu, da međusobno kontaktiraju, pošto je danas tako vreme da ležeći u krevetu igrajući se na telefonu čak i ne progovore ceo dan sa nekim svojim cimerom, zaključio je dr Stanković dodajući da bi ovo moglo da ima dobar efekat na opšte raspoloženje dece dok su u bolnici.