Pocetna Ekonomija Užički privredni forum – prvi dan

Užički privredni forum – prvi dan

115
0
Podelite

U Užicu je počeo „Privredni forum – Užice 2024“ na kome je prvog dana bilo reči o trgovinskim potencijalima i prilikama za ekonomski rast privrede Zlatiborskog okruga i razgovarano o unapređenju uslova poslovanja i privrednog ambijenta.

U ime domaćina i inicijatora održavanja ovog skupa prisutne je pozdravila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je rekla da se „svi paneli i sve teme tiču ključnih polja privrede i privrednih kretanja“.

– Želimo da u narednim godinama Užice postane univerzitetski centar, sa značajnim projektom rekonstrukcije Kasarne u Krčagovu gde će biti izgrađen Centar za dualno obrazovanje koji je značajan za povezanost obrazovanja i privrede i kako bi mladi što pre došli do posla – rekla je gradonačelnica Užica.

Uz podatak da u Okrugu posluje 3.300 privrednih društva, posluje 15.000 preduzetnika koji zapošljavaju 87.000 radnika direktorka Regionalne privredne komore Užice Ana Lapčević navodi da spoljnotrgovinska razmena regiona ima trend rasta i da je za prvih osam mesecei izvoz bio milijardu u 32 miliona evra što je za nešto više od dvadeset miliona više u odnosu na posmatrani period prošle godine.

– Vrednost izvoza za osam meseci ove godine iznosila je 616 miliona evra, a prošle godine 599 miliona evra u posmatranom periodu – rekla je Lapčević koja se osvrnula i na teme i izazove privrede među kojima su nedostatak radne snage, Zelena agenda, saobraćajna infrastruktura.

Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je da je izvoz privrede Zlatiborskog okruga dostigao 900 miliona evra prošle godine što je duplo više u odnosu na deceniju pre. On je dodao da se projekcije godišnjeg rasta srpske privrede kreću oko 3,5 odsto BDP-a u budućnosti.

– Naša ekonomska politika koja je usmerena na fiskalnu stabilnost, podsticanje investicija i održanje makroekonomske stabilnosti pokazala je rezultate – rekao je ministar uz podatak da je realni kumulativni rast BDP-a 2020.–2023. godina 12 odsto. Takođe je rekao da Srbija kroz mrežu zaključenih sporazuma o slobodnoj trgovini EU, Kina, CEFT-a, Evroazijska ekonomska unija, Egipat i UAE što znači da strani investitori mogu da računaju na tržište od 2,7 milijardi stanovnika.

Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović govorio je na panelu o tome da je Zlatiborski okrug sačuvao industrijske kapacitete koji su okosnica privrede i velika preduzeća i naveo važnost daljeg razvoja saobraćajne infrastrukture, razvoj 5G mreže i obrazovanja. On je kao posebno značajno za dalji razvoj privrede užičkog kraja kao strateški značajne naveo sektor usluga „turizam i saobraćaj i proizvodnju zdrave lokalne hrane“.

Direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić istakao je značaj auto-puta ne samo do Požege, već i preko Užica dalje preko Kotromana i prema Crnoj Gori.

– Našli smo model, kvalitet, cenu i konkurentnost. Kvalitet „Prvog partizana“ je prepoznat, ulaganja su se isplatila i izvozimo na svetsko tržište, SAD, EU, Australiju, Novi Zeland – naveo je direktor preduzeća namenske koje je nedavno otvorilo novu proizvodnu halu na Beloj Zemlji.

Direktor „Impol Sevala“ Ninko Tešić rekao je da je potrebna podrška države kako bi preduzeće bilo konkurentnije, pre svga u otklanjanju administrativnih barijera.

– Podršku imamo u pojedinim segmentima, ali treba da bude i veća i žešća. Ggde je problem? Ponekad u ministarstvima rade ljudi kojima je svejedno i baš ih briga, ali meni kao direktoru nije svejedno i nije me baš briga! Vodili smo borbu sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine deset godina. Uvozimo sekundarnu sirovinu, sekundarni aluminijum, ali je od nas traženo milion stvari da dokažemo da je to škart prilikom uvoza iz Evrope. Dozvolu da dobijemo za uvoz sekundarnih sirovina prolazilo je po pola godine dok nismo oslobođeni – ispričao je Tešić navodeći i probleme sa izvozom aluminijumske šljake koja ne može da se preradi kod nas i za koju procedura traje po pet meseci kad se promeni ugovor.

U popodnevnom delu panela o unapređenju uslova poslovanja i privrednog ambijenta govorili su Dragomir Lazović, osnivač i direktor kompanije „Matis“, Goran Janković, osnivač i direktor kompanije „Inmold Plast“ i Rade Ljubojević osnivač i direktor komapnije „Sirogojno Conmpany“. Privredni forum – Užice 2024. koji se održava u hotelu Siesta sutra nastavlja rad panelima o sajber bezbednosti i makroekonomskim projekcijama i privrednim potencijalima za 2025. godinu.