Pocetna Ekonomija „Impol Seval“ svečano obeležio Dan društva

„Impol Seval“ svečano obeležio Dan društva

86
0
Podelite

„Impol Seval“ danas svečano obežava Dan preduzeća kada je pre 49 godina nastala Valjaonica aluminijuma Sevojno i 22 godine od uspešne privatizacije od strane „Impola“ iz Slovenske Bistrice tokom koje je uloženo 122 miliona evra u nabavku nove i revitalizaciju postojeće opreme. Međutim zbog krize evropske privrede, posebno nemačke generalni direktor Ninko Tešić ocenjuje da će ova godina po obimu proizvodnje za preduzeće biti bolje od prethodnih godina, ali finansijski gledano jedna od lošijih godina za Impol Seval”.

Generalni direktor „Impol Sevala“ Ninko Tešić najpre je na pres konferenciji govorio o poslovnim rezultatima za 2023. godinu tokom koje je ostvaren izvoz od 130 miliona evra uz proizvodnju od 40.759 tona. I pored neostvarivanja planiranog obima prodaje i proizvodnje Društvo je u posmatranom periodu iskazalo neto dobit u poslovanju u iznosu od 2.846.000 evra, uz stabilnu tekuću likvidnost uz izmirenje obaveza prema državi, zaposlenima, dobavljačima i dalje smanjenje kreditne zaduženosti od 6,026.311 evra, naveo je Tešić koji u ostvrtu na prvih osam meseci ove godine kaže da godinu „obeležava velika višedimenzionalna kriza svetske i evropske privrede“ uz „trend rasta troškova“.

– Zbog veće potražnje, Impol Seval a.d. je ovu godinu, što se prodaje tiče, započeo bolje u odnosu na prethodne dve godine. Poslovni pokazatelju ukazuju na to da će i proizvodnja u ovoj godini biti veća u odnosu na proizvodnju u 2022. 2023. godini. Međutim cene prerade su pale, svi troškovi su porasli, pa samim tim finansijski rezultat će biti lošiji. Prateći trend potražnje prodaje, koji je u konstantnom padu od trećeg kvartala, može se reći da su predvidanja jako loša. Sledi nam dalje slabljenje rasta globalne ekonomije i velika neizvesnost oko inflacije na svetskom nivou. Stagnacija ekonomije Evrozone, a naročito slabijenje nemačke ekonomije i privrede je ono što nas u Impol Seval-u najviše zabrinjava. Nemačka skoro da nema privredni rast, i vesti koje nam dolaze iz ove najveće evropske ekonomije su obeshrabrujuće. S obzirom da Impol Seval a.d., pa i cela Impol Grupa najviše izvozi u Nemačku, naš oporavak zavisiće upravo od oporavka nemačke privrede. I ne samo oporavak Impol Seval-a, već i oporavak cele srpske privrede zavisiće od toga – ocenjuje generalni direktor jednog od najvećih srpskih izvoznika. On kaže da “Impol Seval” a.d. “ne može biti zadovoljan poslovno-finansijskim rezultatom u prva tri kvartala ove godine, a uzimajući u obzir sve prognoze, verovatno neće doći do značajnih promena ni u četvrtom kvartalu i da će ova godina po obimu proizvodnje gledano biti bolje od prethodnih godina, ipak će finansijski gledano ovo biti jedna od lošijih godina za Impol Seval”.

U sedištu komapnije predstavljeni su i osnovni pokazatelji poslovanja u periodu januar-septembar ove godine: ostvarena ukupna proizvodnja iznosi 41.351 tona i ista je kao i lane i za 1,2 odsto manja od plana, a za 37,2 odsto veća od ostvarenja u istom periodu 2023. godine. U hladno valjanom programu ostvarena je proizvodnja od 33.490 tona i ista je za 2,5 odstomanja od planirane proizvodnje za 2024. godinu, a za 31,6 odsto veća od ostvarenja u istom periodu 2023. godine.

U strukturi hladno valjanih proizvoda proizvodnja bojenog asortimana je iznosila 9.110 tona i ista je za 12,4% veća od ostvarenja u istom periodu 2023. godine.

Vrednost izvoza Impol Sevala u period januar-septembar ove godine je 128.339.546 evra i održana tekuća likvidnost uz status firme koja izmiruje sve svoje obaveze u rokovima.

Prosečna isplaćena bruto zarada za period I-IX 2024. godine iznosila je 178.979 dinara ili 1.528 evra, a prosečna isplaćena neto zarada iznosila je 127.955 dinara ili 1,093 evra, bez zarada menadžmenta, uz poštovanje odredaba kolektivn og ugovora, a za dan društva isplaćena je jubilarna nagrada od 26.991 dinara. Preduzeće sada ima 565 zaposlenih, a novoprimljenih je 36, mada i ova fabrika želi da zaposli još inženjera metalurgije koji joj nedostaju.

Na pitanje novinara u čemu je tajna uspešnosti privatizacije nekadašnje Valjaonice aluminijuma i generalni director Tešić i izvršni direktor i predsednik Nadzornog odbora Andrej Kolmanič jednostavno kažu “došao je strateški investitor iz iste branše”.

Nakon što je uspešno zaokružen ciklus investicionih ulaganja u Toplu valjaonicu, Impol Seval je u protekle tri godine najveću pažnju poklonio investicijama koje obezbeđuju odgovarajuću pogonsku spremnost postojeće opreme i na nabavku osnovnih sredstava neophodnih za podršku planiranom nivou proizvodnje i prošle godine ona iznose 6,1 milion evra, a ove godine planiraju 3,5 miliona investicija.

– Mada sve investicije u Impol Seval a.d. sadrže komponentu koja se odnosi na zaštitu životne sredine, potrebno je posebno naglasiti značajne investicije koje su neposredno vezane za ekologiju, energetsku efikasnosti i dekarbonizaciju: „Revitalizacija peći za žarenje aluminijumskih traka V-5/3 u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, Implementacija Sistema za praćenje i nadzor potrošnje energenata u Impol Seval a.d.“, „Rekonstrukcija spoljne sanitarne kanalizacione mreže u Impol Seval a.d.“, „Ugradnja separatora za prečišćavanje atmosferskih voda u Impol Seval a.d.“. i razd u Docs – navodi generalni direktor Tešić uz ocenu da “pomenuta nepovoljna situacija na globalnom planu otežava dugoročno planiranje investicija” i da Impol Seval kao ozbiljna kompanija koja neprestano razmišlja o svojoj budućnosti preduzima pripremne aktivnosti za potencijalne buduće investicione projekte u cilju obezbeđenja dodatnih kapaciteta i povećanja produktivnosti u vrednosti 10 miliona evra.

Na pitanje novinara kakva nas privredno-ekonomska godina očekuje u 2025. generalni direktor “Impol Sevala” kaže da je to “pitanje za million dolara” i da odavno nije bilo teže, jer je kriza velika. Pri tome kaže da 50 odsto izvoza plasiraju u Nemačku, ali da se svega petina valjaoničkog programa odnosi na automobilsku industriju koja je u krizi.

– Oprezno pratimo šta se dešava u svetu, ali moramo biti optimistični – poručuje izvršni direktor Andrej Kolmanič. Na tradicionalno druženje danas su u nekadašnju Valjaonicu aluminijuma došli i penzioneri na poziv svoje fabrike koja ih ne zaboravlja.