Pocetna Društvo Naučni skup „Dete,kultura,obrazovanje“ na Pedagoškom fakultetu

Naučni skup „Dete,kultura,obrazovanje“ na Pedagoškom fakultetu

75
0
Podelite

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Dete, kultura, obrazovanje“ održan je na Pedagoškom fakultetu u Užicu. Cilj skupa je odgovoriti na pitanja koja su vezana za dete u današnjem trenutku i da li javnost zainteresovana ne samo u naučnim krugovima već i u praksi. Predstavljena su 22 naučna rada od 41 autora, a učesnici su iz Poljske, Makedonije, Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Prof,dr Jelena Stamatovičć, prodekan za naučno-istraživački rad Pedagoškog fakulteta navela je da aktuelnost teme izaziva pažnju s obzirom da se bavi detetom, kulturom i obrazovanjem.

– Učesnici konferencije razmatrali su razna pitanja, a produkti ove konferencije upravo će biti odgovori koji svima nama jesu važni u današnjem trenutku, a to je gde je današnje dete u kulturnom i obrazovnom kontekstu. Ono što je važno i od čega polazimo u naučnim krugovima jeste razrešavanje bitnih pitanja koja se tiču ne samo nauke nego i same prakse-istakla je Stamatović.

Učesnicima konferencije obratila se i prof.dr Sanja Maričić, dekan Pedagoškog fakulteta koja je rekla da u nazivu međunarodne konferencije su već tri ključna pojma dete, kultura, obrazovanje i da su to tri temelja svakog društva.

– Ako posmatramo ove tri reči možemo reći da govorimo o prošlosti, o sadašnjosti i da govorimo o budućnosti. Dete je tu budućnost, ono nosi potencijal za promene, razvoj, napredak i kako se ophodimo prema detetu, tako i oblikujemo svet u kome živimo, ali i svet u kome ćemo živeti u budućnosti – naglasila je Maričić.

Ona je dodala da kultura čuva identitet jednog društva, to je ona naša prošlost, spoj tradicije, vrednosti, iskustva koje prenosimo. Kultura je okvir kroz koje dete oblikuje svoju svest o identitetu, vrednostima, pripadnosti.

– Obrazovanje je ključ koji otvarag put ka razvoju deteta i društva. Tu je naša odgovornost da obezbedimo taj prostor za rast, učenje i razvoj. Dete je naravno u središtu svega, ono je nosilac budućnosti – zaključila je dekan Maričić.

U okviru programa učestvovali su hor Pedagoškog fakulteta, otvorena je i izložba “Otisak dna” Kristine Bošković, kao i radionice za decu.

Organizator konferencije je Pedagoški fakultet u Užicu Univerziteta u Kragujevcu a suorganizatori su i fakulteti i univerziteti iz Slovenije, Slovačke i Hrvatske uz podršku Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.