Pocetna Kultura Prva nagrada Užičaninu Bojanu Markoviću na konkursu „Milutin Uskoković“

Prva nagrada Užičaninu Bojanu Markoviću na konkursu „Milutin Uskoković“

48
0
Podelite

Na 31.konkursu „Milutin Uskoković” za najbolju savremenu neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku prva nagrada dodeljena je Užičaninu Bojanu Markoviću, docentu na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača u Beogradu, druga nagrada pripala je Milesi Milinković iz Užica koja živi u Novom Sadu i treća nagrada Nataši Milić iz Beograda. Na konkurs je stiglo 70 pripovedaka od 40 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.

U godini kada Užice nosi titulu Nacionalne prestonice kulture, nagrade su dodeljene u okviru obeležavanja jubileja 140 godina od rođenja Milutina Uskovića u Narodnoj biblioteci. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da se promoviše savremena srpska proza i čuva uspomena na užičkog pisca Milutina Uskokovića.

O radovima je odlučivao žiri u sastavu prof. dr Lliljana Kostić, prof. dr Slavko Petaković i predsednik žirija prof. dr Gojko Tešić.

Prof. dr Ljiljana Kostić u obrazloženju nagrada je istakla da – kad je reč o pripovetkama pristiglim na konkurs one su tematski raznovrsne na liniji od pojedinačnih do kolektivnih sudbina. Ove pripovetke otkrivaju pojedinca, čoveka 21. veka bez obzira što su pojedine pripovetke smeštene u neke od ranijih vekova, ipak otkrivaju modernog starog i novog, nekadašnjeg i današnjeg najčešće nemoćnog da se odupre zajedničkom usudu.-

Nagrade je uručio Dragoljub Stojadinović, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Prva nagrada pripala je Bojanu Markoviću za pripovetku „Svako će naći ono što traži”. U izjavi za „Vesti“ naveo je da za njega lično ovo je specifična nagrada, jer je dodeljuje biblioteka u kojoj je odrastao.

– Odatle sam i bio motivisan da baš se potvrdim na ovom mestu odnosno da pošaljem svoj svoju pripovetku ili prozni pokušaj na konkurs. Nagrada mi mnogo znači jer je Milutin Uskoković veoma važna spisateljska figura u srpskoj književnosti i kulturi – istakao je Marković.

Dobitnica druge nagrade Milesa Milinković za priču „Na prstima” bila je sprečena da primi nagradu.

A treću nagradu dobila je pripovetka „Iriška noć” autorke Nataše Milić koja je rekla da piše uglavnom kratke priče.

– Zaista sam počastvova nagradom, a moja priča je više književna fantastika tako da iskreno nisam očekivala nagradu.

Nagrada „Milutin Uskoković” sastoji se od povelje i novčanog iznosa za tri najbolje priče, koje se sa još sedam najuspešnijih radova objavljuju u časopisu Međaj.