Pocetna Galerija Izložba „Umetnost jeste život“ u Gradskoj galeriji Užice

Izložba „Umetnost jeste život“ u Gradskoj galeriji Užice

30
0
Podelite

U okviru programa „Nacionalna prestonica kulture – Užice“, Gradska galerija Užice će u utorak, 29. oktobra 2024. godine, ugostiti izložbu posvećenu Eri Milivojeviću pod nazivom „Umetnost jeste život“. Ovaj značajan događaj obuhvatiće dva javna performansa i predavanje, pružajući priliku posetiocima da se upoznaju sa kreativnim nasleđem ovog pionira konceptualne umetnosti.

Performansi:

12:00h – Dragana Žarevac: NE ZNAM ŠTA ME JE OBUZELO, ALI ZNAM DA JESTE

Ovaj performans istražuje granice ličnog straha i nepoznatog. Dragana Žarevac preuzima elemente iz rada Eri Milivojevića, poput selotejpa i govora, kako bi se suočila sa sopstvenim emocijama. Oslanjajući se na afirmativnu etiku, Žarevac poziva publiku da zajedno istražuju neizvesnost i poverenje.

13:30h – Sanja Latinović: BOLJE VIDIM NA DALJINU

Performans Sanje Latinović odvija se duž obale reke Đetinje, gde publika posmatra umetnicu kroz dvogled. Ovaj rad istražuje odnose između tela, prostora i simbola, koristeći ogledalo kao fragilni element koji postavlja pitanja o percepciji i stvarnosti.

19:00h – Predavanje: „Era Milivojević“

Slađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti, osvetliće život i rad Ere Milivojevića. Kao jedan od ključnih umetnika jugoslovenske konceptualne umetnosti, Milivojević je oblikovao svoj rad kroz proces dematerijalizacije, redefinišući granice umetnosti.

Ova izložba i prateći program nude jedinstvenu priliku za promišljanje o ulozi umetnosti u svakodnevnom životu, kao i o nasleđu jednog od najuticajnijih umetnika svog vremena. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i uživaju u ovoj inspirativnoj kulturnoj manifestaciji.

Realizacija i produkcija: Gradska galerija Užice
Inicijator: Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije Užice
Kustoskinje: Una Popović i Slađana Petrović Varagić