Pocetna Društvo Povoljni vremenski uslovi olakšavaju radove na rekonstrukciji vodotornja

Povoljni vremenski uslovi olakšavaju radove na rekonstrukciji vodotornja

34
0
Podelite

Radovi na projektu rekonstrukcije Vodotornja na srednjovekovnoj tvrđavi Stari grad u Užicu odvijaju se planiranom dinamikom i bez većih problema. U proteklom periodu završeni su ključni radovi, uključujući izgradnju temelja razbijača matice u koritu reke Đetinje, kao i temeljne ploče Vodene kule. Takođe, obavljeni su radovi na otkopavanju i čišćenju postojećeg starog bunara, a trenutno se izvode zidarski radovi na izgradnji bunara i spoljašnjeg zida Vodene kule.

Povoljni vremenski uslovi dodatno olakšavaju izvođenje radova, a izvođač, firma MPP „Jedinstvo“, ima rok do jula 2025. godine za završetak svih aktivnosti.

Ovaj projekat je od velike važnosti za lokalnu zajednicu i očuvanje kulturnog nasleđa, a finansira se iz sredstava grada Užica i Evropske unije, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, kroz program EU PRO Plus koji implementira UNOPS. Ukupna vrednost projekta iznosi 906 hiljada dolara, pri čemu donacija iznosi 374 hiljade dolara, dok grad Užice obezbeđuje 532 hiljade dolara.