Pocetna Čajetina Na Zlatiboru najavljena 23. „Pršutijada“ – Tradiocionalna manifestacija koja slavi domaću gastronomiju

Na Zlatiboru najavljena 23. „Pršutijada“ – Tradiocionalna manifestacija koja slavi domaću gastronomiju

94
0
Podelite

U Inovacionom biznis centru na Zlatiboru, danas je održana konferencija za medije povodom predstojeće 23. sajamske manifestacije „Pršutijada“, koja će se održati u selu Mačkat od 14. do 16. februara 2025. godine.

Ova manifestacija, koja već više od dve decenije okuplja najbolje proizvođače suvomesnatih proizvoda iz zlatiborskog kraja, u fokusu ima promociju kvalitetne domaće proizvodnje i gastronomskog nasleđa regiona. Na konferenciji su predstavljeni detalji o programu i značaju „Pršutijade“.

Multidimenzionalna manifestacija sa značajem za turizam i privredu

Direktor Zlatiborskog Eko Agrara, Marko Marić, istakao je da „Pršutijada“ ima višestruki značaj, ne samo kao gastronomska smotra, već i kao podsticaj za razvoj poljoprivrede, privrede i turizma na Zlatiboru. Marić je dodao da manifestacija, koja se održava u periodu kada se na Zlatiboru očekuje veliki broj posetilaca zbog obeležavanja Sretenja, predstavlja značajan doprinos lokalnoj privredi. „Naša obaveza je da podržimo proizvođače koji su ostali dosledni tradiciji i očuvali vrhunski kvalitet suvomesnatih proizvoda“, poručio je Marić.

Očekuje se veliki broj posetilaca

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, najavio je da se u danima praznika na Zlatiboru očekuje više od 55.000 posetilaca. Ovaj broj, prema njegovim rečima, dodatno podiže značaj „Pršutijade“ kao jedne od centralnih manifestacija u tom periodu. „Pršutijada je nezaobilazan događaj za sve goste Zlatibora tokom Sretenja“, rekao je Živanović, podsećajući da će pored manifestacije, posetioci moći da uživaju u skijanju, zabavnom programu i koncertu Milice Todorović 15. februara na Kraljevom trgu.

Kultura i tradicija u centru pažnje

Direktorka Kulturnog centra Čajetina, Danica Jevtić Šišović, istakla je značaj „Pršutijade“ u očuvanju kulturnog identiteta Zlatibora. „Pršutijada nije samo gastronomska smotra, već deo kulturnog i nacionalnog identiteta našeg kraja“, izjavila je Jevtić Šišović, naglašavajući da su pršut, sir, kajmak i rakija postali simboli Zlatibora.

Poziv ljubiteljima domaćih delikatesa

Predsednik Udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, Milivoje Tanasković, zajedno sa proizvođačem Janom Brković, pozvao je sve ljubitelje domaćih delikatesa da posete Mačkat tokom manifestacije. „Očekujemo veliki broj posetilaca, kako onih koji su već prepoznali vrednost Pršutijade, tako i novih gostiju koji će otkriti bogatstvo ukusa Zlatibora“, poručila je Brkovićeva.