Pobednik 23. po redu „Pršutijade“ je Alaksandar Radojičić za najbolju goveđu pršutu, dok je prvu nagradu za najbolju svinjsku pršutu osvojio Mitar Marić, obojica proizvođači iz Mačkata.
Jelena Stojanović iz Mačkata, osvojila je prvu nagradu za slaninu i dva treća mesta za goveđu i svinjsku pršutu.
Nagrada žirija za najbolju kobasicu pripala je Radomiru Šopaloviću, a za najbolju ovčju stelju Mitru Mariću.
Na Sajma suvomesnatih proizvoda koji traje do nedelje 16. februara izlaže 11 vrhunskih proizvođača mesnih đakonija. Na početku manifestacije izvedene su državna himna i himna „Pršutijade“ pesma „Zlatibore, moj zeleni bore“ koju je odsvirao trubački orkestar Milovana Milaćevića.
Najpoznatiju poljoprivrednu manifestaciju u užičkom kraju otvorio je predsednik opštine Čajetona Milan Stamatović koji je izrazio neizmernu zahvalnost proizvođačima koji su shvatili zašto je potrebno da opstaju na svojim imanjima i u ovim teškim vremenima i što se kao uvek u istoriji nisu odrekli svoje nacije, tradicije i kulture
– I vremena koja su pred nama pokazaće koliko se isplatilo sve što smo kao lokalna samouprava radili i što smo u svojim razvojnim programima obratili više pažnje na naša sela i na razvoj seoskih mesnih zajednica – naveo je Stamatović i dodao da su ulaganje sredstava u seosku infrastrukturu omogućena razvojem turizma na Zlatiboru.
Izveden je kraći umetnički program uz nastup zdravičara, učenika Todora Delića, učenica Anice Radibratović i Jovane Aćimović iz Mačkata i harmoniku Dragana Božovića iz Požege. Kontrolu uzoraka koji su učestovali na takmičenju izvršio je Centar za istrazivanje namirnica Beograd.
Prvonagrađeni Aleksandar Radojičić kaže da se već treća generacija u njegovoj porodici bavi proizvodnjom suvog mesa.
– Ova nagrada je nagrada za sve nas u porodici i pohvala za naš rad. Drago mi je što smo među proizvođačima koji su dobili izuzetne ocene komisije za kvalitet koga smo fotografisali sa majkom Kosanom.
Mitar Marić je dugogodišnji proizvođač kaže da se dobra pršuta ocenjuje na osnovu boje mesa, mirisa, ukusa..
– Ja sam četvrta generacija koja se bavi ovim poslom, preko sto godina u našem domaćinstvu – dodaje Marić koji je dobio nagradu za najbolju svinjsku pršutu koga pomno prati ćerka Teodora koja poslužuje kupce na Mačkatu.
Marko Marić, direktor Zlatiborskog Eko agrara ne krije radost što je Mačkat domaćin još jednog sajma. Imaju jedanaest izlagača, a 53 uzorka su data na ocenjivanje. Dodelili su po tri nagrade u srebru, zlatu i bronzi za pet kategorija mesa.
– Mačkat se i ovog puta dokazao kao prestonica dobre srpske pršute. Ozbiljna laboratorija je radila ocenjivanje uzoraka, Centar za ispitivanje namirnica. Za nas kao Eko agrar ovo je veoma važna smotra i u godinama iza nas imali smo i više i manje izlagača. Ali ovaj sajam je dobro za selo Mačkat, opštinu Čajetina i celu Zapadnu Srbiju, a ove godine pogodio se i dobar termin, Sretenje državni praznik – kaže Marić i dodaje da je na Zlatiboru trenutno mnogo turista i da se očekuje i dobra poseta „Pršutijadi“.
Evo i cena: goveđa pršuta 1800 (rebro) i 5000 (biftek), svinjska 1500-1700, čvarci 1400-1500, slanina bela 900, slanina šarena 1400, kobasica 1350, užička kobasica 1450. ovčja stelja 2000-2500, ovčja pršuta 3000 dinara.
Nije izostala ni nagradna igra za posetioce, a rezultati će biti saopšteni u nedelju. Učenici Ugostiteljske škole iz Čajetine kuvali su kačamak za posetioce sajma, a porta Crkve Svetog Ilije i ove godine je mesto druženja, veselja i dobrog raspoloženja.
Mlekara „Naša Zlatka“ iz Krive Reke sa svojim proizvodima i organskim sirevima privukla je i na domaćem terenu veliku pažnju publike.
Pokrovitelj „Pršutijade“ je opština Čajetina, a organizatori sami proizvođači, Zlatiborski Eko agrar, TO Zlatibor uz podršku čajetinskih javnih preduzeća.