Pocetna Društvo Unapređenje podrške za žene sa invaliditetom

Unapređenje podrške za žene sa invaliditetom

815
0
Podelite
foto: ilustracija

Organizacija za podršku ženama s invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA, obavestila je da je u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost UN Women i uz finansijsku podršku Evropske komisije, pokrenula niz aktivnosti u Užicu usmerenih na unapređenje sistema podrške za žene s invaliditetom koje imaju iskustvo nasilja.
Aktivnosti će se sprovoditi do aprila 2021. godine. Pored Užica, aktivnosti se realizuju i u opštinama: Doljevac, Kragujevac, Mionica, Negotin, Novi Kneževac, Raška, Valjevo, Vranje i Žabalj.
U saopštenju se navodi da će se u narednih godinu dana u Užicu i drugim opštinama Srbije sprovoditi aktivnosti koje će biti usmerene na podizanje svesti o stanju postojećih usluga i potrebama žena sa invaliditetom, uvođenje novih i prilagođavanje postojećih usluga, obezbeđivanje pristupačnih, dostupnih i kvalitetnih usluga, kao i prilagođenih modela komunikacije u postupanju sa ženama sa invaliditetom koje su preživele nasilje. Zbog nedovoljne vidljivosti žena sa invaliditetom za vreme krize i nakon nje, kao i nedostatka svesti o njihovom položaju i specifičnim oblicima nasilja kojima su izložene, aktivnosti će biti usmerene i na promenu percepcije relevantnih donosilaca odluka, ključnih aktera na lokalnom i nacionalnom nivou, pružalaca opštih i specijalizovanih usluga, žena sa invaliditetom i lokalne zajednice u celini.
Očekivane su promene, kako na individualnom planu stručnjaka koji rade u bezbednosti, pravosuđu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, tako i na institucionalnom nivou.
Sve žene s invaliditetom iz Užica i drugih gradova Srbije, mogu da se obrate Organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA, kako bi došle do traženih informacija i adekvatne podrške na način koji je njima najprihvatljiviji. SOS služba za podršku ženama u situaciji nasilja Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA poštuje principe pristupačnosti i pruža podršku ženama s invaliditetom izloženim nasilju i diskriminaciji. Usluge SOS službe dostupne su svakog radnog dana od 9 do 16 časova putem telefona: 066 447 040 (poziv, sms i vajber), mejla: office@izkrugavojvodina.org, kao i društvenih mreža, fejsbuka: @izkrugavojvodina i istagrama: @iz_kruga_vojvodina.