Pocetna Društvo Ibiševo guvno-nastavak radova

Ibiševo guvno-nastavak radova

1618
0
Podelite

Nastavak radova kroz program lokalnog partnerstva „UDRUŽIMO SE“ na izgradnji igrališta na Ibiševom guvnu počinje u oktobru i do kraja jeseni trebalo bi da mu se vrati autentičnost.

Ovih dana u našu redakciju stigla je informacija od pojedinih stanovnika koji žive na delu užičkog gradskog područja – Ibiševo guvno, da je na travnatom igralištu u tom kraju na kojem se uglavnom igrao fudbal, još prošle godine nasut sitni kamen pa niko ne može više da ga koristi, a ceo teren izglada zapušteno. Ovi građani su se pitali ko je to uradio i zašto je na taj način uništio travu, samim tim i ovo dragoceno igralište.

Odgovor smo potražili u užičkoj Gradskoj upravi u kojoj su se malo i iznenadili kako informacija o započetim radovima na ovom igralištu nije stigla i do tih građana. Zapravo, Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije, rekao nam je da je igralište na Ibiševom guvnu jedan od projekata koji je prošle godine počeo da se realizuje u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva – „UDRUŽIMO SE“. Po rečima Petkovića, želja sugrađana koji žive u blizini, jeste da lokacija prilikom uređenja ne izgubi svoju autentičnost, odnosno, da i dalje to bude travnati teren, a ovu želju Grad apsolutno podržava, jer je takvih terena na području Grada malo, mahom imaju betonsku podlogu ili veštačku travu.

-Ibiševo guvno je prelepa lokacija na uzvišenju nadomak centra grada. Višedecenijska tradicija je da se tu ljudi okupljaju, da najčešće igraju fudbal, čak i zimskom periodu. Grad prepoznaje ovu lokaciju kao izuzetno perspektivnu za dalji razvoj i u smislu sportskih sadržaja, ali i izletišta. I upravo, uvažavajući inicijativu meštana, naših sugrađana, da se ta lokacija uredi, prošle godine smo kroz program „UDRUŽIMO SE“ opredelili maksimalan iznos po projektu, 500.000 dinara za početak radova na uređenju lokacije. Ova sredstva su, s obzirom da se radi o velikoj površini, bila dovoljna samo za početak radova, odnosno, pravljenja podloge, tampona. S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, neke aktivnosti Gradske uprave su usporene. Radovi na Ibiševom guvnu biće nastavljeni u oktobru i kroz isti program „UDRUŽIMO SE“ za 2020. godinu, za ovaj projekat izdvojeno je maksimalnih milion dinara. Ideja građana sa tog područja, koju smo podržali, jeste da ovaj teren bude i ograđen od ulice i iza jednog gola kako ne bi bio pretvoren u parking i sprečilo njegovo devestiranje što je do sada bio slučaj. Nadamo se da će i potpisnici ove inicijative kojom su konkurisali za sredstva kroz program lokalnog partnerstva dati svoje učešće sa 10 odsto u realizaciji ovog projekta kroz volonterski rad i obezbeđivanje sponzora– navodi Miodrag Petković.

Dakle, po rečima Petkovića, predstavnici JP „Užice razvoj“ bili su na lokaciji, za nekoliko dana biće raspisan tender za izvođača radova, a onda u drugoj polovini oktobra biće nastavljeni radovi na ograđivanju terena. Cilj je da podloga ovog terena posle svih radova i dalje bude prirodna trava zašata se zalažu građani na ovom području. Očekivanja su, da će planirani radovi biti završeni do kraja jeseni.

Po rečima Petkovića, kada bude završen ovaj projekat, razmišlja se da se narednih godina nastavi razvijanje novih sadržaja na ovoj lokaciji, kao što je uređenje prostora za odmor i postavljanje mobilijara za decu.

-Inicijative o saniranju i nivelaciji ovog terena pojavile su se još pre dve, tri decenije, ali do sada ništa nije urađeno . Sada smo našli način da to uradimo kroz naš program „UDRUŽIMO SE“. I prošle i ove godine izdvajamo maksimalan iznos koji je moguće izdvojiti iz ovog programa za projekat, pola miliona, odnosno, milion dinara– pojašnjava Petković.