Pocetna Društvo Sećanje na junake i pobedu u Velikom ratu

Sećanje na junake i pobedu u Velikom ratu

1155
0
Podelite

Predstavnici Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” i Grada Užica polaganjem cveća i opelom sveštenika crkve Svetog Đorđa obeležili su 102. godišnjicu  oslobođenja Užica u Velikom ratu.

Od 2008.godine na inicijativu Udruženja neguje se sećanje na slavne pretke  od kojih je iz Užica i Sevojna 60 nosilaca Karađorđeve zvezde.

Miljka Pilčević, predsednica Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”podsetila je da u Užice  29.oktobra 1918.godine ušao je konjički divizion Timočke divizije koja je bila u sastavu Druge srpske armije kojom je komandovao  proslavljeni vojvoda Stepa Stepanović.

-Timočane su sa oduševljenjem dočekali i pozdravili Užičani sa predsednikom opštine Dobrosavom Jevremovićem. Na visoko ukrašenom transparentu pisalo je :”Našim hrabrim oslobodiocima, zahvalno Užice”-navela je Pilčević.

U oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918.godine iz Užica i užičkog kraja poginulo je 16.113 ratnika, najviše iz Užica i Sevojna 2.871, zatim iz požeške opštine 2.855, iz ivanjičke 2.454,  bajnobaštanske 2.385, iz čajetinske opštine 2.169, kosjeričke 2.059 i iz ariljske opštine 1.320 ratnika.

Ova tragična brojka stradanja daleko je veća jer je na području okruga u epidemijama a najviše od tifusa umrlo još oko 10.000 ljudi, žena i dece. Samo 1915.godine od  tifusa je u našem kraju umrlo  oko 9.000 lica.

Dve spomen ploče na kojima je 267 imena poginulih ratnika  nalaze se na Crkvi Svetog Đorđa, zatim u holu Užičke gimnazije, na crkvama u Sevojnu i Karanu. Uradio ih je njihov saborac prvi akademski slikar Mihailo Milovanović koji je u toku Prvog svetskog rata imao imao zvanje-ratni slikar Vrhovne komande srpske vojske.

Imena poginulih vojnika, oficira, dobrovoljaca i obeležavanja jednog od najznačajnih datuma u istoriji Užica obavezuju  potomke da ih se uvek sećaju junaka  i  da ih ne zaborave.