Pocetna Društvo Skupština usvojila akt o koncesiji u prevozu

Skupština usvojila akt o koncesiji u prevozu

1067
0
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je koncesioni akt o poveravanju gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica koji vodi javno-privatnom partnerstvu u ovoj komunalnoj delatnosti.

Gradski većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković (SNS) u obrazloženju koncesionog akta rekao je da je cilj projekta pružanje kvalitetne usluge prevoza i zaštita životne sredine uz smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova i smanjenje buke. U usvojenom dokumentu predviđeno je partnerstvo Grada Užica i
privatnog prevoznika na rok od 25 godina i ulaganja od preko 4 milijarde dinara, tehnička pouzdanost vozila sa ekološkim standardima (16 autobusa i 7 minibuseva), najmanje “euro 5” motor ,pogon na prirodni i tečni gas kao i elektro pogon.

Gradski većnik je dodao da je koncesioni akt pozitivno ocenjen od strane vladine Komisije za javno- privatno partnerstvo. Šiljković je rekao da na tržištu ima dovoljno ponuđača za partnerstvo i da se posle nekoliko koraka, oglašavanje konkursa shodno Zakonu o javnim nabavkama izbor partnera očekuje krajem maja iduće godine. Potpisivanju ugovora na duži rok prethodiće “overa” ove odluke u Gradskoj skupštini Užica.

Marko Špiler iz Centra za menadžment javnih nabavki rekao je na sednici da se ugovorom prebacuje deo finansijskog rizika na privatnog partnera, izbegava kredit i javni dug, ali da javnim ugovorom moraju da budu jasno naglašeni elementi raskida. On je dodao da ugovorom ne treba “zakucati” pitanje konkurencije i da koncesija u prevozu funkcioniše u Beogradu, Pančevu, Požarevcu sa ekološki prihvatljivim vozilima. Neđo Jovanović iz SPS-a skrenuo je pažnju da vozila moraju imati niske pragove i
biti prilagođena osobama sa invaliditetom.

Odbornik Zdrave Srbije Vladan Virijević suprotno koncesiji založio se za osnivanje užičkog javnog preduzeća koje će obavljati gradski i prigradski prevoz.

-Što pre krenimo sa osnivanjem ovog preduzeća da naše pare ostanu u našem gradu, a ne da idu u drugi grad – rekao je Virijević i dodao da grad treba da ima preduzeće koje donosi profit.

Dejan Krčevinac ( UOL) takođe se založio za javno preduzeće za gradski i prigradski prevoz sa vozilima na gas. Aleksandar Vučićević (ZS) je rekao da bi sopstveno preduzeće za prevoz bila kapitalna investicija za dobro grada Užica.

Na početku sednice minutom ćutanja odata je pošta svim sugrađanima preminulim od kovida među kojima su privrednik Vasilije Mićić i profesor Dragiša Stanojčić. U dnevni red su naknadno uvršćeni izveštaji o epidemiološkoj situaciji kovida 19 i aerozagađenju.

Na dnevnom redu poslednje sednice užičkog parlamenta u ovoj godini koja se održava u Narodnom pozorištu su i programi poslovanja užičkih javnih preduzeća sa finansijskim planom za narednu godinu i to “Bioktoša”, “Vodovoda”, “Gradske toplane Užice”, “Niskogradnje” , Deponije “Duboko”, “Užice razvoja”, “Stana” i “Velikog parka”.