Pocetna Društvo O javnim preduzećima i zapošljavanju

O javnim preduzećima i zapošljavanju

814
0
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je na osmoj sednici informaciju o realizovanim i planiranim aktivnostima iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Užice.

Gradski većnik za javna preduzeća Ivan Stanisavljević (SNS) rekao je da su negativan poslovni rezultat od osam javnih preduzeća  iskazali “Vodovod”  i deponija “Duboko”, dok je Gradska toplana Užice uspela da prošlogodišnji gubitak pretvori u pozitivan rezultat od 13 miliona dinara.

Pored  kritike na rad i kvalitet pružene usluge užičkih javnih preduzeća najviše zamerki opozicione Zdrave Srbije (ZS) odnosio se na zapošljavanje u javnom sektoru.

-Problem su kancelarije koje se pune, a ne prijem radnika – rekao je u prepodnevnom delu zasedanja u Narodnom pozorištu  odbornik ZS Darko Tomić.

Šef odborničkog kluba ZS Vladan Virijević rekao je da se krši Zakon o zapošljavanju i vrši selektovovano zaposljavanje jer Komisija jednom preduzeću to dozvoljava a drugom ne. On je izneo podatke  da su tokom prošle godine u “Vodovodu” zaposlena 4 radnika na neodređeno vreme, “Bioktošu” 8, dok od “Niskogradnje” nije dobijena tražena  informacija.

Zatim da Gradska toplana Užice  nije dobila suglasnost Komisije za prijem 8 radnika što govori o selektivnosti, da je “Stan” zaposlio 6 radnika na određeno i preuzeo dva radnika Dečijeg odmarališta “Zlatibor”, da “Veliki park” nije dobio suglasnost za 9 radnika, dok od “Užice razvoja” nije dobijena tražena informacija o novozaposlenima.

Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić naveo je podatak da je pre deset godina u “Vodovodu” radilo 186 radnika, a da ih je sada 128 dok je dozvoljena kvota za prijem 151. Takođe da preduzeće po zakonu može primiti 10 odsto radnika na određeno od ukupnog broja zaposlenih i da u ovaj procenat ne ulazi angažovanje radnika na zameni zbog bolesti.

Reagovao je gradski većnik Stanisavljević navodeći da je “Niskogradnja” primila dva radnika na neodređeno i to na poslovima u asfaltnoj bazi i krpljenju rupa i da je povećanje fonda za zarade od 800-900.000 dinara usled ostvarenih prekovremenih sati tokom prošle godine i da je poslovala uz dobit od 23.900.000 dinara. Gradski većnik je rekao da je JP “Stan” primio 6 radnika na određeno i da su ih jedva našli i to za popravku liftova, moleri, vodoinstalateri kao i da je Toplana dobila suglasnost za prijem tri radnika na održavanju sistema, toplovod i kotlarnica.

Jedno od pitanja iz diskusije odbornika Zdrave Srbije odnosilo se na angažman privatnih građevinskih firmi koje rade poslove “Niskogradnje” uz opasku da se ova firma “guši” što upućuje na korupciju.

-Ako imate dokaze da je neko radio nešto protivzakonito iznesite ih, ali nemojte govoriti paušalno. Ko je uzimao mito? Morate tvrdnju da dokažete – naveo je Ivan Stanisavljević na današnjoj sednici.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja su i programi rada užičkih ustanova kulture, Pozorišta, Galerije, Muzeja, Biblioteke. Odbornik Užičke odbrambene lige Dejan Krčevinac najavio je da će se oštro suprotstaviti imenovanju Dragana Petkovića (SNS) za predsednika Saveta za mlade, jer “nije osoba kvalifikovana za tu funkciju i reprezentativan primer mladima”.