Pocetna Društvo Prvi album, prva pesma: Mense član si

Prvi album, prva pesma: Mense član si

1891
0
Podelite

„Mense član si“, prva je pesma sa prvog zajedničkog albuma Predraga Popovića i Milovana Sretenovića, užičkog muzičkog dvojca koji muziku stvara bez plana, limita i razmišljanja o muzičkim pravcima

Predrag Popović i Milovan Sretenović, iskusni užički muzičari, posle niza godina izvođenja i stvaranja muzike, našli su se na zajedničkom putu, na kom je nastao i njihov prvi album Prvi – MixPop. Nedavno su, na društvenim mrežama pratiocima predstavili i prvu pesmu sa albuma „Mense član si“ i tako u izmenjenim okolnostima funkcionisanja za muzičare, dobili i prve reakcije publike.

-Uprkos tome što smo verovali da će pesma dobro proći, malo su nas iznenadile tako lepe reakcije publike. Kažu nam da zvučimo sveže, novo, nemaju ideju sa čim bi se pesma mogla porediti, što je za nas dobar kompliment, kaže Milovan.

Oni objašnjavaju i da je danas promocija muzike mnogo jednostavniji posao nego nekada, dok internet i društvene mreže nisu bili toliko zastupljeni. Sećaju se da su svojevremeno, kako kažu „išli od radio stanice do radio stanice, od čoveka do čoveka“, pa sada dostupne mogućnosti vide kao veliku prednost. Upravo dugogodišnje iskustvo, ali i međusobno poznanstvo, uslovili su da zajednički stvaraju muziku bez plana i limita.

-Nismo se dogovorili čak ni to da nećemo postavljati granice, jednostavno smo tako uradili. Nema uopštavanja, ne pitamo se da li je pravac dobar, samo se puštamo „niz vodu“ i pratimo osećaj. Ako nam se nešto sviđa, nije važan muzički pravac. Iskreni smo jedan prema drugom, ali i prema sebi – verujemo sopstvenom osećaju, kažu muzičari. Tako je nastala i pesma „Mense član si“, koju su odlučili da prvu predstave publici, jer im je kako kažu, posebno draga. Ona najavljuje ozbiljan i zanimljiv album. Pesme na njemu nastajale su, kažu – lako, jer u njihovom slučaju, pesma može nastati iz bilo koje situacije.

Iz dugogodišnjeg poznanstva danas se rađaju pesme „bez plana i limita“

-Dok pričamo o bilo čemu, gitara ili neki drugi instrument je kod jednog od nas dvojice. Ako se onom drugom samo svidi to prebiranje po instrumentu, eto je pesma. U tom slislu, odlično je to što Peđa može da „izbaci“ tekst – sada, odmah, kaže Milovan, a Predrag potvrđuje:

– Dovoljna mi je jedna reč kao tema. Ako Mišo na to odsvira dva tona, ulazimo u pesmu. Dešavalo nam se da u toku razgovora Mišo počne da svira ritam, ja zapevam, on krene bas… za to nam treba pet sekundi i snimamo, kaže Predrag.
Kako kažu, u planu je i snimanje spotova.

-Naš dobar drugar, bas gitarista, Bojan Vulović je osoba čiju ćemo novu kolekciju kamera isprobati u našem spotu. Već smo napisali i scenario, a sada čekamo lepše vreme za snimanje kadrova. Kada se desi, bićemo spremni.

Ovaj muzički dvojac se, kao i ostale njihove kolege u poslednje vreme suočava sa problemom koji imaju svi muzičari, a to je nedostatak povratne informacije od publike na živim nastupima. Saglasni su da je Peđi, koji je pevač, zbog interakcije na kakvu je navikao sa publikom, ova situacija teže pala.

-Ne možemo ništa da promenimo, prilagodili smo se trenutnom stanju i radimo na pesmama. Možemo napraviti neki online koncert, ali to ipak nije to, ako nema kontakta sa publikom. Ne predaje se energija, nema povratne informacije. Na neki način, mi tu vrstu koncerata posmatramo kao probe, kaže Predrag, dok Milovan naglašava da je suština u tome da emocija u toj vrsti nastupa nije ista kao ona koja se dobija na koncertima.

-Nije isto, nema onoga zbog čega smo, između ostalog na samom početku počinjali da se bavimo muzikom, a to je razmena energije. Sa druge strane, dobro je to što smo se sada setili svih inspirativnih trenutaka koje smo imali, imamo minijature koje samo čekaju dobar trenutak za izbacivanje nove pesme.