Pocetna Društvo Gradi se stambeno-komercijalni objekat na Slanuši 

Gradi se stambeno-komercijalni objekat na Slanuši 

1159
0
Podelite

Na devetoj sednici Gradske skupštine Užica usvojena je  izmena Plana generalne regulacije “Užice – centralni deo” prva faza. Izmena ovog planskog dokumenta odnosi se na promenu rezervisanog prostora za javne službe i buduću   izgradnju stambeno-komercijalnog objekta na potezu Slanuša, odnosno zgrade Komande i prostora u  pravcu dvorišta škole “Nada Matić”. Planom je obuhvaćen deo teritorije grada Užica od 90 ari i 45 kvadratnih metara. Finansiranje izmene Plana obezbedio je investitor  Privredno društvo “BIZ 333 Constructions” doo Užice, a obrađivač je Arhitektonski biro “Arhimar” Kraljevo.  Njegovim izmenama predviđena je i gradnja obodnih saobraćajnih priključaka među kojima i iz Ulice Nada Matić. Sastavni deo je i plan infrastrukture uz dobijene saglasnosti “Bioktoša”, EPS-a, Vodovoda, Užice razvoja i drugih preduzeća. Odluka je podržana sa 45 odborničkih glasova “za” i jednim protiv. Pitanja odbornika Zdrave Srbije  odnosila su se na nedostajuća parking mesta, ali je odgovoreno da se radi na prevazilaženju ovog problema gradnjom fast garaža i drugih garažnih mesta.   Usvojene su izmene plana poslovanja “Bioktoša” uslovljene promenom mase zarada za 2021. godinu zbog izvršene korekcije koeficijenata u iznosu od 2.779.000 u bruto iznosu. Iz ovog preduzeća na sednici je obrazloženo da su troškovi ostali na istom nivou, prohodovna strana ista kao i rashodi, dok je samo došlo do izmene strukture troškova na rashodnovnoj strani. Odbornici su podržali zahtev “Stana” o raspodeli dobiti iz 2019. godine od 3,4 miliona dinara. Po zakonu polovina dobiti pripada osnivaču, gradu Užicu, a polovina ovom preduzeću i može se koristiti za investicije.

Udovoljeno je zahtevu “Stana” da ova dobit ostane u preduzeću i koristi za kreditno-investicione radove stambenih zajednica koja je uslovljena lošim materijalnom situacijom stanara. Takođe je rečeno da je JP “Stan” u proteklih par godina sa 19 miliona dinara kreditirao stambene zajednice za investicione radove. Kako je rečeno novac od dobiti usmerio bi se za kreditiranje i unapređenje uslova stanovanja kroz mere energetske afikasnosti za šta je konkurs u toku.

Odbornici su usvojili izveštaje o radu Narodnog muzeja za 2020. godinu, zatim Narodnog pozorišta, Gradske galerije, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke, Gradskog kulturnog centra.

Konačnu reč o održavanju Jugoslovenskog pozorišnog festivala (JPF) daće njegov Savet, ali je za skupštinskom govornicom izraženo očekivanje da će biti održan do kraja juna kako bi se nastavilo sa lepom tradicijom koja je prekinuta prošlog novembra zbog situacije sa koronavirusom. Na ovaj način Užičani bi bili u prilici da gledaju produkciju najboljih predstava iz regiona i na otvorenom.

U drugom delu sednice biće reči o radu Turističke organizacije Užice, a među odbornicima se čuo i predlog da ovoj organizaciji treba opredeliti namenska sredstva za marketinšku promociju turizma grada Užica i njegovih sadržaja s obzirom da se mnogo očekuje od benefita ove grane privrede za Grad i zapošljavanje.