Pocetna Društvo Matine na gondoli

Matine na gondoli

862
0
Podelite

JP „Gold gondola Zlatibor“ u sredu, 13. jula, prvi put je organizovala jedno relaksirano rano popodne, „Matine na gondoli“ za prijatelje, saradnike i brojne novinare koji rade u medijima u užičkom kraju. Kako je navela Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“, „Matine na gondoli“, jedan je od novih sadržaja, koji će ovog leta biti ponuđen turistima koji se budu vozili zlatiborskom, najdužom panoramskom gondolom na svetu, kako bi što više upoznali i uživali u čarima i prirodnim lepotama Zlatibora

Bojana Božanić je ovom prilikom navela da je i jedan od razloga nastanka gondole, nastojanje da sadržaji turističke ponude budu izmešteni iz centra Zlatibora. Prvi „Matine“ bio je i prilika da se skrene pažnja na nove lokacije za uživanje turista i gostiju na ovoj planini. Započeo je na početnoj stanici gondole u centru Zlatibora. Tokom dvadesetak minuta koliko traje vožnja na devet kilometara dugoj trasi, putnici uživaju u predivnim slikama koje govore o moćnoj lepoti ne samo Zlatibora, već i drugih predela koji se naslanjaju na ovu planinu, planinskih venaca zapadne Srbije.

Na Torniku, na nadmorskoj visini od 1496 metara dočekali su ih ljubazni domaćini i uz piće dobrodošlice mogli su da razgledaju izložbu „Od lakomice do gondole“, zatim da prošetaju, fotografišu se i uživaju u predivnom pogledu i u mirisima planine. A na Torniku, privodi se kraju uređenje celog prostora. U neposrednoj blizini postojećeg restorana, u pripremi su i drugi manji objekti gde će turisti moći da kupe hranu i piće, završava se zabavni park, staza, cvetne površine.

Na ovom prostoru planiraju se mnogi novi sadžaji za decu i odrasle, počev od velnes dana do edukativnih sadržaja. Pri povratku sa Tornika, pored Ribničkog jezera, priređen je koktel i posluženje uz zvuke gitare za koje se pobrinuo glumac Janko Radišić. Na ovom prostoru, takođe, planiraju se mnogi novi sadržaji u narednom periodu.

Prema rečima Bojane Božanić, zlatiborska gondola ima ogroman značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za celu Srbiju, jer je turistička ponuda zemlje ovim projektom dodatno obogaćena i postavljena na sam pijedastal atraktivnosti u ovom delu Evrope. Radovi na gondoli započeti su u avgustu 2015. godine i uprkos svim izazovima uspešno su završeni i ona je svečano puštena u rad 14. januara 2021. godine. Bojana Božanić ističe da je ovaj projekat najvažnija i najveća investicija u istoriji opštine Čajetina. Finansiran je isključivo iz opštinskih sredstava i ne samo da je opravdao, već je i nadmašio najoptimističnija očekivanja. NJegovu realizaciju su pomogli partneri iz francuske kompanije POMA, a od prvog dana je propraćen velikim interesovanjem javnosti. U izgradnju i opremu gondole uloženo je 13 miliona evra, kredit je otplaćen prošle godine, pre vremena. Za godinu dana gondola je prevezla 300.000 turista, a od 1. januara do 8. maja ove godine 100.000, samo u januaru 38.000. Samo godinu dana rada je pokazalo da je potrebno povećati broj kabina što je i urađeno u maju i junu ove godine i od tada je na trasi još 18 novih kabina.

Sada gondola ima 72 kabine, kapacitet je 800 putnika na sat, a bio je 600. Inače, maksimalan kapacitet je 90 kabina i 1.000 putnika na sat. Sa povećanjem broja kabina, smanjena su čekanja na vožnje, a pravi efekat će tek doći do izražaja u drugoj polovini jula sa većim prilivom turista.

-Zlatibor pre i posle gondole, definitivno nije isti. Gondola je okosnica razvoja turizma na Zlatiboru u narednom peridu. Naš cilj je da ona bude nezaobilazan sadržaj u svakom dolasku na našu „zlatnu“ planinu, i leti i zimi, da se ljudi voze i da mogu da vide nešto interesantno – istakla je Bojana Božanić.

JP „Gold gondola“ ove godine dobilo je najveće opštinsko priznanje za Dan opštine Čajetina, „Zlatiborsku povelju“.

-Ovo prestižno priznanje obavezuje nas na nove aktivnosti i sadržaje kako bismo bili atraktivniji i još privlačniji i da našim gostima ponudimo mnogo više – kazala je Bojana Božanić.