Pocetna Društvo Zlatibor okupio lidere sa dušom

Zlatibor okupio lidere sa dušom

423
0
Podelite

Snaga duše je temelj uspešnog vođenja, zaključak je prve konferencije „Lider sa dušom“ održane na Zlatiboru 22. i 23. decembra. Harmonija liderstva, balans strukture slobode u biznisu, atraktivnosti i konkurentnost turističke destinacije i duša lidera bile su najvažnije teme na ovom skupu eminentnih govornika među kojima se ističu lideri iz poslovnog, edukativnog, medicinskog i sportskog sektora. Konferenciju su organizovali Opština Čajetina, JP „Gold gondola  Zlatibor“, Turistička organizacija Zlatibor, Turističko rekreativni kompleks Zlatibor i Udruženje poslovnih žena „Zlata“.

Program centralnog dana 23. decembra obuhvatio je inspirativne govornike, duboka tematska predavanja, interaktivne radionice i umrežavanje lidera iz sličnih oblasti. Panelisti su se složili da lideri sa dušom ističu važnost izgrađivanja zajednice lidera koji su posvećeni ravnoteži između profesionalnog i privatnog života.

„Akcenat je na ljudima koji su lideri i koji rade sa liderima kako bismo prikazali koji su to izazovi na mentalnom, emotivnom i fizičkom nivou, kako oni rešavaju probleme sa timovima i zašto su oni lideri sa dušom. Posebnost ove konferencije je povezivanje potencijala Zlatibora sa partnerima iz Dubaija jer nam je želja da u narednim sezonama dovedemo nove goste iz sveta koji imaju veliki finansijski potencijal i koji će taj novac sa zadovoljstvom potrošiti ovde“, rekla je biznis mentorka Marina Lazarević.

„Prvi dan konferencije bio je posvećen ženama preduzetnicama i izazovima sa kojima se one susreću, a sudeći prema njihovim utiscima bilo je inspirativno i ohrabrujuće. Mi smo svi ovde neka vrsta lidera: na oslu, u porodici, lokalnoj zajednici… Okupili smo ljude koji imaju vizije, a briga o svakom zaposlenom i zajednici doprinosi da oni budu lideri sa dušom. Moja misija kao direktorke JP „Gold gondola Zlatibor“ zajedno sa kolegama iz drugih javnih ustanova i preduzeća jeste da podstičemo naše kolege da se grade i postaju lideri. Trudimo se da se okupljamo, organizujemo edukacije, treninge, obuke i tim bildinge in a taj način razvijamo duh zajedništva. Ja se vodim time da ukoliko je zaposleni
zadovoljan, onda će i klijenti biti zadovoljni. Mislim da smo na dobrom putu jer to i naši rezultati pokauju“, rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić i osnivač Udruženja građana „Zlata“.

Učesnici su saznali kako postati „lider sa dušom“ sa sposobnošću suptilne umetnosti vođenja koja se temelji na dubokom razumevanju vlastite duše i njene povezanosti s vođenjem. Iskustva i savete govronici su izneli na panelima: Atraktivnost i konkurentnost turističke destinacije, Liderstvo u sportu; harmonija timskih vrednosti i individualne izuzetnosti, Duša lidera i Pare nisu problem.

„U svakom poslu je važno da imate dobru nameru i da volite to što radite, a još i ako volite svoje mesto gde ste rođeni onda vas to razlikuje od klasičnog menadžera u privatnoj kompaniji i političara. Kada ste na čelu opštine morate imati organizacione sposobnosti u više aspekata kao što su: socijalna pitanja, ekonomija, poljoprivreda, savremene tenedencije i slično. Ova konferencija je bila dorba prilika da predtsavimo šta smo sve do sada uradili, naše vizije i ideje za novi Zlatibor, ali i da čujemo kritike. Završavamo jednu etapu razvoja Zlatibora nakon dvadeset godina i mi sad hoćemo nešto novo da predstavimo u korak sa svetskim turističkim centrima“, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stmatović.

Na konferenciji je predstavljena nova dimenzija Zlatibora koji postavlja visoke standarde u domenu elitenog turizma, istovremeno lansirajući promociju svog izuzetnog doživljaja na inostranim tržištima. Ključna snaga leži u razvojnim projektima koji oblikuju budućnost destinacije, dok elitno ugostiteljstvo hrabro otvara vrata ka novim destinacijama, usmeravajući se ka vrhunskim trendovima, približavajući Zlatibor renomiranim svetskim turističkim centrima.

„Mi smo imali zadovoljstvo da budemo jedni od organizatora ove konferencije. Uporedili smo Zlatibor sa drugim turističkim destinacijama u svetu analizirajući prednosti i nedostatke. Verujem da ovakvi skupovi doprinose unapređenju poslovanja, ali i razmeni iskustava između organizatora i učesnika. Ova godina je istorijska što se tiče turizma na Zlatiboru. Ostvarili smo preko milion registrovanih noćenja i posle Beograda smo jedino mesto koje je uspelo da dostigne taj broj. Ako se uzme u obzir i veliki broj neregistrovanog turističkog prometa, to je više od dva i po miliona noćenja na destinaciji. Mi razvijamo grad na planini sa svim sadržajima koji grad nudi modernom turisti. Ova statistika nas obavezuje da u narednom periodu realizujemo dodatne projekte kako bi turisti bili zadovoljni”, rekao je direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

Centralni dan konferencije, između ostalog, bio je prilika da žene preduzetnice iz Udruženja građana Zlata prikažu svoje proizvode na Novogodišnjem bazaru u Hotelu Zlatibor. Učesnici konferencije i posetioci su se upoznali sa njihovim radom koji obuhvata rukotvorine i autentične proizvode: ručno rađeni nakit, vunene čaraše, staklene ukrase, vitraže i ostale predmete karakteristične za zlatiborski kraj, a ovu šarenu prazničnu ponudu obogatile su knjige predavača i panlista.

Konferencija izlazi izvan tradicionalnih okvira poslovnog liderstva, istražujući kako najbolje integrisati duhovne vrednosti, empatiju i svesnost u korporativni svet. Ovo je bila jedinstvena prilika da o svojim iskustvima na isto mestu govore: biznis mentorka Marina Lazarević, biznis ekspertkinja Luli Miloš, biznis ekspert Vladimir Veličković, HR ekspertkinja Sonja Čuljak, energetska terapeutkinja Anita Jakovljević, motivaciona govornica Vesna Danilovac, doktorka kvantne medicine Ljudmila Vukosavljević, lekar sportske medicine Dušan Vešović, direktor komunikacije ABA lige Aleksandar Todorović, dirketor Sun Beach Club Dubai Darko Subotić, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, direktorka Gold gondole Bojana Božanić, dirketor Turističke organizaicje Zlatibor Vladimir Živanović i direktor Turističko-rekreativnog kompleksa Nikola Novaković.

Konferencija „Lider sa dušom“ se organizuje uz podršku Opštine Čajetina, JP „Gold gondola  Zlatibor“, Turističke organizacije Zlatibor, Turističko rekreativnog kompleksa Zlatibor i Udruženja poslovnih žena „Zlata“. Primarni cilj ovog udruženja je aktivno podsticanje unapređenja ženskog preduzetništva na području Opštine Čajetina kroz različite inicijative i podršku. Kontinuirano  se stimuliše  ekonomska osnaženost žena preduzetnica putem edukacija, mentorstava i pružanja resursa koji će im omogućiti održiv rast i uspeh u poslovanju. Kroz promociju razvoja ženskog preduzetništva, „Zlata“ želi da podigne javnu svest o važnosti doprinosa žena poslovnom sektoru, stvarajući okruženje koje neguje inkluzivnost i jednakost u poslovnom svetu.