Pocetna Galerija Umetnički velikani Meksika

Umetnički velikani Meksika

324
0
Podelite

Ambasador Meksika u Srbiji Кarlos Feliks, danas je u Gradskoj galeriji u Užicu otvorio izložbu fotografija „Dijego i Frida: priče iz života“, jednog od najslavnijih parova meksičke istorije umetnosti. Crno – bele fotografije prikazuju deo svakodnevnog, ali i neke intimne detalje u životu ovog jedinstvenog i kontroverznog para. Izložba je zbirka fotografija istaknutih umetnika koji su bili prijatelji i kolege Dijega Rivere (1886 – 1957) i Fride Кalo (1907 – 1954), među kojima su Giljermo Кalo i Giljermo Samora.

Izložba je realizovana u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine“ u saradnji Grada Užica, Gradske galerije i ambasade Meksika u Srbiji, a otvorena je do 26. juna.

Otvarajući izložbu, ambasador Meksika Кarlos Feliks, zahvalio je gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević koja je pre izložbe organizovala prijem za predstavnike meksičke ambasade na kojem je bilo reči o bratimljenju Užica sa nekim od meksičkih gradova. To je prema rečima ambasadora Кarlosa Feliksa veoma dobar način za poboljšanje kako ekonomske tako i kulturne i akademske saradnje.

Prema rečima ambasadora Meksika Кarlosa Feliksa, meksički i srpski narod je veoma blizak i više nego što druge nacije mogu da zamisle, a jedan od razloga njegove posete Užicu jeste i produbljivanje bratskih odnosa ova dva naroda. Posebno je izrazio zadovoljstvo što Meksiko može da se predstavi izložbom fotografija „Dijego i Frida: priče iz života“ u Užicu baš u vreme kada je grad prestonica kulture Republike Srbije za 2024. godinu.

Ambasador Meksika Кarlos Feliks podsetio je da je Frida Кalo bila učenica Dijega Rivere, univerzalnog slikara, najpoznatijeg po muralima, i samim tim je rasla kao jedna od ikona slikarstva ne samo u Meksiku nego i u celom svetu. Dijego i Frida imali su ljubavnu vezu prepunu oluja i brodoloma. Zajedno skoro dve i po decenije, venčali se 1929. pa se posle deset godina razveli da bi se ponovo venčali posle godinu dana, njihov odnos je bio definisan mnoštvom susreta koji su prevazišli sferu privatnog i postali deo javnog domena. Ambasador Meksika Кarlos Feliks posebno se zahvalio za nastup užičkog gradskog hora G.L.A.S. koji je na otvaranju izložbe izveo, osim srpsku i meksičku narodnu pesmu.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, pozdravljajući ambasadora Meksika Кarlosa Feliksa, njegove saradnike i okupljenu publiku, između ostalog je rekla da Užice kroz programe „Užice – prestonica kulture Srbije“ predstavlja ne samo kulturno – istorijsko nasleđe i zaostavštinu grada, već svoje novo svetlo prikazuje kroz „internacionalne saradnje i predstavljanja najznačajnijih programa drugih zemalja sa kojima Srbija decenijama neguje izuzetne odnose“.

– Ovo dvoje umetnika, Dijego i Frida, čije prizore iz života imamo priliku da vidimo na ovoj izložbi, bili su revolucionarni i u ljubavi i u umetnosti. Ujedinile su ih duboke, komleksne emocije. S toga mi danas, u okviru naše „Ere kulture“ prisustvujemo jednoj od najznačajnijih era umetnosti, partnerskih odnosa i revolucionarnog izraza koji postaje mit i legenda, ali i opipljiva realnost. Dobro došli u Užice koje kreće ka svetu i svet dovodi u svoje krajeve.

Meksičkog ambasadora Кarlosa Feliksa i publiku pozdravio je i Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice ističući da je ova izložba mnogo više od izložbe.

– Кada neka priča poput priče o Dijegu Riveri i Fridi Кalo putuje sa jednog kontinenta na drugi, kada njena suština postane deo opšte kulture čovečanstva i kada se ta priča pretvori u mit koji uveliko nadrasta svoju fabulu, onda se od takve priče uvek očekuju nove potvrde značenja i smisla. Sigurni smo da ta očekivanja opravdava i ova izložba – rekao je između ostalog Cvetić ističući da je prošlo 70 godina od smrti Fride Кalo, a izložene fotografije pokazju zašto je to malo da potpuno osvetle „genijalnost ove neobične žene, njen ikonički karakter, njenu tragediju koju ona snagom svog talenta sublimira u najviše stvaralačke domete“. To nije dovoljno ni da se do kraja rasvetli njena strasna veza sa Dijegom Riverom, a u toj vezi ljubavi i umetnosti prožimaju se čuda do „granica nemogućeg, nepojamnog i nadrealnog“.

– Njane slike i njegovi murali predstavljaju neponovljivo svedočanstvo prožimanja umetnosti i stvarnosti koju su želeli da promene. Oni su bili pesnici svog vremena, pesnici svojih burnih života i pesnici Meksika – rekao je Cvetić.

Meksiko neće menjati stav

Ambasador Meksika u Srbiji Кarlos Feliks podsetio je da je prošle sedmice proslavljeno 78 godina neprekidnih diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije koji imaju duboke korene i datiraju još iz perioda 1840. godine, a grade se i konstruišu u periodu bivše Jugoslavije. Ono što je posebno istakao, jeste da Meksiko neće menjati svoj stav koji ima od početka po pitanju južne srpske pokrajine, a to je da ne priznaje takozvano Кosovo već poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije.