Pocetna GKC Gorka spoznaja istine

Gorka spoznaja istine

188
0
Podelite

Promocija knjige „Srpsko srce Johanovo“ Veselina Dželetovića održana je u utorak u Gradskom kulturnom centru, a u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“. Osim autora, o knjizi je u ime izdavača govorio Dragoslav Marković.

Roman je, prema rečima samog autora, gorka spoznaja istine. Napisan je po istinitom događaju. To je potresno svedočanstvo o stradanju Srba sa Kosova i Metohije u „Žutoj kući“ (Burelj, Albanija). Prve podatke u javnost o trgovini organima kidnapovanih Srba prosledio je Nemac Johan kome je presađeno srpsko srce 2003. godine. Pisac je upoznao Johana 2004. na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu i tako saznao za ovu neverovatnu priču. Dželetović kaže da kada je čuo priču bol se taložila u njemu i onda je kao erupcija izašla iz njega 2006. kada je napisao poemu koju je postavio na internet i koju je pročitalo na hiljade ljudi koji su ga i naterali da „te gorke stihove pretoči u roman“. „Srpsko srce Johanovo“ izdalo je Udruženje pisaca „Poeta“ 2009. godine i od tada do danas bilo je 27 izdanja. Roman je preveden na 12 jezika, a u toku je prevod i na japanski i kineski. Dželatović kaže da se prema ovom romanu snima veliki holivudski film „Žetva“, producent je Bandur film. Snimanje bi trebalo da bude gotovo do kraja godine. U njemu igraju svetski poznata glumačka imena, a kako smo sinoć saznali autor muzike je Goran Bregović.

– Pravda je prognana sa Kosova i Metohije. To je deo teritorije koji se od Srba ne može oteti. Pišem zbog te pravde, očekujem pravdu, makar božansku, ako ništa drugo. Naše je da pričamo o tome, bar nas pisaca. Ne smemo ćutati, jer je i ćutanje zločin- kaže Dželetović koji sve svoje romane piše po istinitim događajima stradanja Srba na Kosovu i Metohiji.

Veselin Dželetović (1962) rođen je na Kosmetu. Član je Udruženja književnika Srbije, Međunarodne federacije novinara, predsednik je Udruženja pisaca „Poeta“. Redovni je član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Dobitnik je brojnih nagrada, „Matija Ban“ koju dodeljuje Opština Čukarica, specijalnog priznanja Akademije „Ivo Andrić“ i Visokog internacionalnog priznanja, Ordena Centralne kozačke vojske Ruske Federacije, ordena „Kosmetska zvezda“ koji mu je dodeljen od strane policijskih veterana Republike Srbije, medalje „Za vernost slovu i delu A.S. PUŠKINA“. Nosilac je „Majstorskog pisma“ za poeziju, titule „Srpski vitez“, dobitnik je povelje „Sveti Sava“ i drugih. Živi i radi u Beogradu.