Pocetna Društvo Vrtić „Lane“ otvoren u Kremnima

Vrtić „Lane“ otvoren u Kremnima

72
0
Podelite

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević svečano su otvorile vrtić „Lane“ u okviru Predškolske ustanove „Užice“ u selu Kremna. U vrtić je upisano oko 40 dece, a u adaptaciju prostora, opremanje i novootvoreno dečje igralište Grad Užice uložio je oko 30 miliona dinara, dok je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uložilo oko 1,4 miliona dinara.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da će sledeće godine sa daleko većim iznosom podržati Užičane.

– Dragoceno je da mališani od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u narednoj školskoj godini imaju besplatne užbenike i da na taj način pokažemo da nam je do sve dece stalo i da ispravimo nepravde, gde su neke lokalne samouprave obezbede udžbenike, najavila je Stamenkovski na osnovu dogovora sa gradonačelnicom Užica.

Ona je navela i ulaganja u prodice na osnovu nedavno usvojenog zakona kojim su povećani iznosi roditeljskog dodatka za koji je država izdvojila 10 milijardi dinara.

– U Užicu smo dodelili dve subvencije za majke koje su ostvarile pravo za kupovinu prvog stana ili izgradnje kuće.Pozivam sve koji imaju nameru da dođu do krova nad glavom da se prijave jer 20 odsto od ukupne vrednosti obezbeđuje država Srbija, odnosno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, naglasila je Stamenkovski navodeći da je u Užicu u 2023.godini rođeno više bebe nego 2022.godine.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da otvaranje ovog vrtića predstavlja dalja ulaganja u bolje uslove za život građana i da će uskoro početi radovi na adaptaciji prostora za vrtić u Zlakusi, a da je u završnoj fazi vrtić na Carini kako bi sva deca imala mesto u vrtiću.Posle vrtića u Karanu koji je otvoren prošle godine, u Kremnima je ovo drugi seoski vrtić.

– Verujem da se tome raduju deca sa ovog područja, a posebno njihovi roditelji koji neće morati ukoliko žele da im deca pohađaju vrtić da idu do grada i nazad. Oni će moći da obavljaju poslove, a njihova deca će kvalitetno provoditi vreme, istakla je gradonačelnica. Ona je dodala da se želi da se deca u što većem broju rađaju, kako bi sve što se radi imalo vrednost.

U Kremnima je obeležen i Međunarodni dan seoskih žena u okviru koga su postavljeni štandovi sa tradicionalnim proizvodima i rukotvorinama iz ovog kraja. Iz Udruženja seoskih žena Potpeća Ratomirka Jovanović je rekla da sve što rade ima za cilj da donosi pozitivne promene za buduće generacije.