Pocetna Društvo Za prava žena na svim poljima

Za prava žena na svim poljima

1098
0
Podelite

-Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost  žena i muškaraca. Prvi Dan žena je obeležen  1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Afirmaciju Međunarodnog dana žena, kao dana borbe za ravnopravnost i ženska ljudska prava, omogućili su socijalni i feministički pokreti 1960-ih i 1970-ih godina, kao i stvaranje  nove levice  koja je  demokratska, te odbacuje autoritarnost.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije su službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što sutrudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, demokratsko pravo glasa i mnoge druge.

Švajcarska je bila poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).

Danas mnoge organizacije u svetu obeležavaju Međunarodni dan žena demonstracijama, predavanjima i akcijama sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava. A neke se nastoje izboriti da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije.

Ženski centar Užice dugi niz godina kroz različite aktivnosti obeležava 8. mart. Ove godine ćemo 06.marta biti na Trgu partizana u vremenu od 11:00 do 15:00 i sakupljaćemo potpise da se ženama iz Užičke ženske podružine koje su svojim nesebičnim radom uspele da sazidaju školu i organizuju nastavu za žensku decu kao i da u toku ratova svojim humanitarnim radom pomažu ugroženo stanovništvu , ranjenicima i ratnim invalidima. Ženski centar Užice se je više puta pokušavao da ukaže predstavnicima vlasti u Užicu rad ovog udruženja mora biti vidno i dostojno obeležen u našem gradu. Predlagale smo Komisiji za davanje naziva ulicama i trgovima da se nekoj od novih ulica da ime po ovom Udruženju ali nismo naišle na pozitivan odgovor. Sada je naše zalaganje usmereno na dostojno obeležavanje  spomen pločom na mestu gde je škola postojala a koja je srušena osamdesetih godina.

O ovim sjajnim ženama koje su radile u peridou od 1878-1941. Ženski centar Užice je izdao knjigu koju je napisala istoričarka Ljubica Macura. Nadamo se da će ovoga puta inicijativa imati uspeh. Pozivamo građane i građanke Grada Užica da svojim potpisma podrže našu inicijativu i da zajedničkim snagama uspemo u našem zahtevu.

Kako se 6. marta održava suđenje protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus za krivično delo nedozvoljene polne radnje i krivično delo polno uznemiravanje , po krivičnoj prijavi Marije Lukić, Ženski centar Užice će iskoristiti uličnu akciju da pruži podršku Mariji Lukić iz razloga što su žene koje se usude da prijave seksualno nasilje i nasilnika su, često, izložene rodnim stereotipima, verbalnim napadima i izjavama da su nasilje izazvale svojim ponašanjem.

Ne zaboravljamo istoriju i nastavljamo borbu za prava žena na svim poljima!