Pocetna Kultura Rok kamp za devojčice u Užicu

Rok kamp za devojčice u Užicu

2224
0
Podelite
Male rokerke rastu u jake žene

Devojčice iz Užica i okoline u avgustu mogu napraviti prve korake na putu ka ozbiljnom bavljenju rok muzikom u okviru Rok kampa za devojčice, čiji će jedan od gradova domaćina ove godine biti upravo Užice

Rok kamp je projekat namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz cele Srbije. U okviru kampa, one uče osnove sviranja ili usavršavaju sviranje gitare, bas gitare, bubnja, klavijatura, pevanja i muzičke produkcije.

-Specifično je to da se kamp svake godine održava u drugom gradu, a na naše veliko zadovoljstvo, ove godine dolazimo u Užice. Zbog pandemije, malo je promenjen koncept, pa u tri grada – Užicu, Nišu i Zrenjaninu ove godine organizujemo dnevne radionice na koje će devojčice dolaziti. U Užicu ćemo biti od 12. do 15. avgusta u Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“ gde smo naišli na divno gostoprimstvo, kaže jedna od organizatorki Kampa, Katarina Mitić.

Iza Rok kampa za devojčice stoji kolektiv FEMIX, koji se bavi afirmacijom i podrškom devojčica, devojaka i žena u umetnosti i kulturi, a iza svih projekata su dugogodišnja istraživanja.

-To nam je pokazalo da je slika muzičke alternativne scene u Srbiji daleko od rodno ravnopravne. Radili smo istraživanje 2016. godine i rezultati su poražavajući. Sada završavamo novo, koje pokazuje da samo 6,5 posto žena čini našu alternativnu muzičku scenu. To nam je ukazalo da postoji problem, da je devojčicama, devojkama i ženama potrebna veća podrška da bi se bavile tim, stereotipno muškim instrumentima, kaže Katarina.

Poseban problem devojčica u manjim sredinama je i nedostatak šansi i mogućnosti, koje bi rado prihvatile.

-Želimo da dođemo do devojčica koje žive u malim mestima, gde ih je u selu, recimo samo nekoliko. Zamislite kako izgleda kada jedna devojčica iz tog okruženja želi da svira bubanj. Može da ga vidi samo na televiziji, a želi da proba. Ideja je da dođemo do takve dece i zato nismo pozvali samo one koji žive u urbanoj, gradskoj zoni Užica, već i devojčice iz šireg okruženja.

-Organizovaćemo prevoz u krugu od oko 20 kilometara od centra Užica, a dobrodošle su i one koje su udaljenije, ako imaju način da dođu.

Kamp će obuhvatiti i onlajn uživo radionice, ističe Katarina.

-Cilj je da se devojčice ne bave samo muzikom, već da im obezbedimo i neke edukacije i radionice o temama o kojima verovatno nemaju priliku da čuju na drugim mestima. Zato se bavimo javnim nastupom, samopouzdanjem, rodnom ravnopravnošću- šta su granice, gde ih treba povući, zašto je važno da se uzajamno poštujemo, iako smo različiti. Stvaramo male kolektive, zajednice, sa kojima ostajemo u kontaktu. Kroz naše kampove je do sada prošlo preko stotinu devojčica i sa njima smo u kontaktu tokom cele godine. Prošle godine smo pokrenuli i Alumni klub za devojčice iz Rok kampa, pa malo starije devojčice pomažu u organizaciji novih kampova. Te veze nekada postaju neraskidive. Naravno, neke devojčice shvate da to nije za njih i ne žele da se bave muzikom. Ipak, većina nastavi, pa već sada imamo sjajne muzičarke koje imaju svoje bendove.

Za učešće u Rok kampu nije potrebno imati svoj instrument niti muzičko predznanje.

-Ne postoje takva ograničenja. To da li neko ima muzičkog iskustva, ne umanjuje predispoziciju da poslednjeg dana kampa, kada sviramo završnu stvar, koju smo uvežbali svi zajedno kao bend, odsviraju na najbolji način, kao da im je stoti put u životu, ističe Katarina.