Pocetna Društvo Obeležena godišnjica početka NATO bombardovanja

Obeležena godišnjica početka NATO bombardovanja

430
0
Podelite

Povodom 24. godišnjice od početka NATO bombardovanja Srbije u Užicu je služen pomen i položeni venci na spomenik poginulim vojnicima i starešinama Vojske Srbije u ratovima devedesetih.

Vence i cveće su pored porodica poginulih položili i predstavnici Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Udruženja veterana iz Užica, Sevojna, Sjenice, Višegrada, Bajine Bašte, Čajetine, SUBNOR-a Užice i drugih opština Okruga, Udruženje vojnih penzionera Užice i penzioneri Policijske uprave Užice, Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Udruženje veterana 63. padobranske brigade, Besmrtni puk Zlatiborskog okruga, Udruženje potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ Užice, SPS-a i drugi.

Komemorativni skup kod zgrade Komande održan je u organizaciji Saveza udruženja veterana Zlatiborskog okruga po petnaesti put sa porukom da imena palih boraca i njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

-Najbolji dokaz za to jeste da smo početkom ove godine izdali Monografiju u čast poginulih boraca Zlatiborskog okruga i održali promociju u svim opštinama Okruga. Ova knjiga privukla je veliku pažnju cele javnosti, a porodice poginulih iskazale su zahvalnost što se neko setio njihove dece makar i posle 30 godina od pogibije – rekao je predsednik Okružnog odbora veterana Ranko Obradović.

On je podsetio da su u Monografiji koja će uskoro doživeti drugo izdanje ispisane srcem biografije 105 poginulih boraca, 3 civilne žrtve rata i biografije trojice umrlih boraca od posledice uranijuma. Novi primerci uskoro će biti uručeni porodicama poginulih boraca, dostavljeni svim bibliotekama, osnovnim i srednjim školama , državnim institucijama i udruženjima.

– Od 11 poginulih njih 55 nije uspelo da formira svoju porodicu. Među 105 poginulih boraca bilo je 18 golobradih vojnika na odluženju vojnog roka, a nijedan od njih nije imao 22 godine – podaci su koje je u obraćanju izneo Obradović koji je i ovoga puta apelovao na lokalne samouprave u Okrugu da daju nazive ulicamama, trgovima, ustanovama po imenima poginulih heroja u ratovima devedesetih.

-NATO zlodela nikada nećemo zaboraviti. I danas im smeta što smo ponosan narod i država, a želeli su da nestanemo – poručio je Obradović.

U ime grada Užica gradski većnik Slobodan Šiljković je rekao da se uvek sa dužnim poštovanjem sećamo poginulih boraca i uputio reči zahvalnosti svima, posebno udruženjima na svemu što čine i što su do sada učinili da se njihova imena ne zaborave.

-Da se tragedija više nikada ne ponovi. Uvek treba da se setimo i čuvamo uspomenu na herojstvo svih poginulih ljudi i stradanje nedužnih civila – rekao je Šiljković. U programu je pored kazivanja rodoljubive poezije nekoliko pesama izveo hor „Đurđevak“.