Pocetna GKC Otvoreni drugi „Užički strip susreti“

Otvoreni drugi „Užički strip susreti“

516
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru sinoć, 24. aprila, otvoren je drugi festival devete umetnosti „Užički strip susreti“ izložbom koju je priredila jedna od najuticajnijih i najvećih škola stripa u Srbiji „Đorđe Lobačev“. Centralni događaj festivala koji se završava 28. aprila, biće izložba svetske zvezde u ovoj umetnosti Igora Kordeja „Moderna vremena“, planirana za sredu, 26. aprila.

Izložbu „30 godina škole stripa, ilustracije i koncept arta“ beogradske škole stripa „Đorđe Lobačev“ čine radovi 180 bivših i sadašnjih učenika, ali i prijatelja škole koji su vrhunska svetska imena u stripu, ilustraciji pa i koncept artu. Pojedini su, kako navodi pedagog škole Vladimir Vesović, veliki profesionalci koji rade za francuske, engleske, belgijske, italijanske, američke izdavače, mnogi su u studijima za video igre koji je danas možda najtraženiji posao, ali su među učesnicima izložbe i veoma mladi, izuzetno talentovani crtači sa svetlom budućnošću. Kroz ovu školu je tokom tri decenije rada prošlo više od hiljadu učenika.

– Tradicija stripa u Srbiji je 140 godina, a preteča je bio dečiji pesnik Jovan Jovanović Zmaj koji ih je objavljivao u svojim izdanjima. Inače, istorija stripa zvanično se računa od 1896. godine, a to je samo godinu dana posle filma. Međutim, naši istoričari, istraživači, otkrili su da mi imamo mnogo dužu tradiciju i zato je bivša Jugoslavija bila u jednom periodu treća ili četvrta zemlja u Evropi po izdavanju stripova, a zlatne godine stripa u Srbiji i Jugoslaviji bile su sedamdesete i osamdesete. U devedesetim, u vreme sankcija, kod nas je strip izdavaštvo nestalo i počinje da se oporavlja tek posle 2000. To nisu kao nekada veliki, već znatno manji izdavači. Naša škola koja je nastala 1992, u najtežem periodu, trudi se da održi bogatu tradiciju. Nama je u porirodi da se bavimo stripom i da mladi ljudi to vole da rade. Mnoga deca su devedesetih propustila stripove, nisu odrastali na njima, a oni su veoma bitni za njihov razvoj, jer razvijaju njihovu kreativnost – kaže Vladimir Vesović i ističe:

– Za dobar strip je potreban izuzetan talenat, ali pored toga, da biste bili poznati crtač ili ilustrator, potrebano je da uložite i veliki, ogroman rad.
Prema rečima Vesovića u stripu je aktuelan samo kvalitet, a sada su teme raznolike. U nekim periodima dominantna je bila naučna fantastika, nekada istorija ili alternativna istorija.

Ovom prilikom Vesović je podsetio i na Đorđa Lobačeva po kojem ime nosi ova škola stripa.

– Đorđe Lobačev, jedan je od preteča jugoslovenskog stripa koji je radio tridesetih godina 20. veka. On je jedan od Rusa, a bilo ih je više, koji su ostavili veliki pečat u jugoslovenskom pa i srpskom stripu. Imao sam priliku da ga upoznam i da mu uručim nagradu za životno delo, a on je tu nagradu ostavio u zavet mojoj školi i zato ona nosi njegovo ime.

Filip Baralić, direktor GKC-a izrazio je zadovoljstvo što je održan kontinuitet festivala za koji se planira da bude još bogatiji naredne godine kada je Užice prestonica kulture.
U skladu sa konceptom prema kojem je interaktivnost okosnica, u okviru ovogodišnjeg festivala, danas, 25. aprila, Vladimir Vesović će održati radionicu stripa za osnovce i srednjoškolce, ali i za odrasle koji bi želeli da nauče nešto novo i da se oprobaju u ovoj vrsti umetnosti, dok će večeras biti održana panel diskusija na temu „Istorija i alternativna istorija u stripu“ u kojoj će učestvovati Zoran Stefanović, scenarista i istoričar kulture i strip autor Sabahudim Muranović Muran.

Sutra, u sredu, biće proglašeni pobednici konkursa za strip kaiš koji je raspisao Gradski kulturni centar. Autori prva tri najbolja rada dobiće prigodne nagrade, a radovi će biti objavljeni i u štampanom izdanju, u našem nedeljniku „Vesti“. Posetioci tokom festivala mogu kupiti stripove na štandovima domaćih izdavača, a u četvrtak, 27. aprila, biće održana panel diskusija na temu „Žene u stripu“ koju će voditi Jana Adamović i Danica Jevđović.