Pocetna Društvo Osnivač ne ćuti i razmatra probleme Apoteke „Užice“

Osnivač ne ćuti i razmatra probleme Apoteke „Užice“

1054
0
Podelite

Član Gradskog veća zadužen za finansije Miodrag Petković kaže da grad kao osnivač Apoteka „Užice“ ne ćuti i da zajedno sa poslovodstvom i predstavnicima zaposlenih analizira  stanje i probleme ove ustanove.

On kaže da ima promena u poslovanju i potencijalnih rizika, ali da je Osnivač svestan značaja apotekarske ustanove koja posluje na teritoriji deset opština Zlatiborskog okruga sa tridesetak apoteka u kojima radi 156 zaposlenih, od kojih je 77 sa teritorije grada Užica i da ustanova ima četiri apoteke u Užicu, dve u Sevojnu i veoma važne apoteke po selima.

On kaže da je „kompleksno pitanje funkcionisanja apotekarske ustanove u budućnosti u uslovima jake tržišne utakmice u kojoj rastu materijalni troškovi i platni fond koji je sada 300 miliona dinara i koji će u skladu sa zakonom i uredbama od 1. januara iznositi oko 350 miliona dinara“.

– Kao grad i zaposleni apotekarske ustanove ulažemo maksimalne napore da sačuvamo našu ustanovu i sada smo u periodu analize finansijskih pokazatelja i pitanja statusa objekata koji su javna imovina ili su u zakupu. Gradsko rukovodstvo ne ćuti i pre par meseci formirali smo stručni tim, imali smo razgovore sa zaposlenima i u toku su kontakti sa drugim opštinama koje bi trebalo da se uključe vodeći računa o snabdevanju stanovništva lekovima na svojoj teritoriji – navodi Petković. Gradski većnik dodaje da se „mora voditi računa o zaštiti javnog intresa i bilo kakve reakcije i rešenja u slučaju ustanove ne mogu biti ishitreni, ali dodaje da će Osnivač u kratkom roku izaći sa konkretnim podacima, u skladu sa zakonom analizirati sve modele i naći najbolje rešenje za Apoteke „Užice“.  Dodaje da će ova „analiza isključiti bilo kakvo politikanstvo i populizam jer se radi o važnim stvarima za gradjane kako zaštiti javni interes, ali i gradski budžet“.

Napominje da su do sada uvek uspevali da nađu rešenja u skladu sa osnivačkim aktom kako bi snabdevanje lekova stanovništvom bilo uredno kao i isplata zarada.

– Činjenica je da je  tržišna konkurencija  jako oštra u ovoj oblasti i svedoci smo da od svih apotekarskih ustanova kojih je u Srbiji bilo četrdesetak da su menjale statuse i da su primenjivani različiti modeli. Činjenica je da jedan deo apotekarskih ustanova funkcioniše po dosadašnjim osnivačkim aktima i da ima onih koje su u velikim problemima – navodi Petković. On je potvrdio da je došlo do kašnjenja zarada zaposlenih u odnosu na uobičajenu dinamiku od 15 dana i da će uskoro radnici Apoteke „Užice“ primiti zarade za septembar i tvrdi da grad neće prepustiti slučaju ustanovu i zaposlene, ali da treba imati u vidu da intervencije Osnivača mogu biti u „realnim mogućnostima uz održivo dugoročno rešenje“.